preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 748577
Ovaj mjesec: 2442
Ovaj tjedan: 902
Danas: 18
Ravnatelj

Ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova (vrtića, osnovnih i srednjih škola) upravljaju i rukovode radom ustanove, oni su, upotrijebimo moderan izraz, školski menadžeri. Njihov je zadatak organizirati rad svih zaposlenih, tako da se odvija bez poteškoća i što kvalitetnije. 

Na početku školske godine, zajedno sa školskim odborom, ravnatelj treba izraditi godišnji plan i program rada, na osnovi kojeg će škola funkcionirati u sljedećoj godini. Ravnatelj mora redovito izvještavati i informirati školski odbor o provođenju plana i programa. Dio odluka ravnatelj ne može donijeti samostalno, nego mu je potrebna suglasnost školskog odbora (odluka o većoj investiciji i slično). Ravnatelj je, ipak, vrlo samostalan u upravljanju školom, pa tako donosi odluke o tomu koga će zaposliti. Ravnatelj organizira i sudjeluje u radu stručnih organa škole: učiteljskog vijeća, razrednog vijeća i razrednika. Stručna tijela sa stručnim suradnicima rješavaju pitanja iz nastave, probleme s pojedinim učenicima. Zadatak je ravnatelja i provođenje pedagoškog nadzora nad radom učitelja i stručnih suradnika (pedagog, psiholog, defektolog), što znači da nadgleda kvalitetu nastave svakog učitelja. Zadatak je ravnatelja i uvođenje pripravnika (mladih učitelja) u odgojno-obrazovni rad. Suradnja s roditeljima, posebno kroz zajednicu doma i škole, važan je htmekt ravnateljeva rada. Na sastancima s roditeljima ravnatelj ih upoznaje s radom škole, eventualnim problemima, dogovara se o izletima, priredbama, zajedno organiziraju dobrotvorne akcije (prikupljanje sredstava za opremanje škole), smještaj djece koja dolaze iz drugih mjesta na natjecanja ili u posjet školi i slično. Ravnatelj se brine o financijskom poslovanju škole te izrađuje financijski plan i završni račun škole. U financijskom poslovanju škole ravnatelj surađuje s administrativnim osobljem škole (tajnikom i računovođom). 

Osim sa školskim odborom, ravnatelj surađuje i sa županijskim uredom za obrazovanje i Ministarstvom za prosvjetu i sport. Na sastancima u županijskim uredima i u ministarstvu ugovara se rhtmodjela sredstava, seminari za nastavnike i stručne suradnike, domaćini natjecanja znanja i sportskih natjecanja, dobivaju se napuci i odluke ministarstva koje ravnatelj treba provesti u svojoj školama.


RAVNATELJ ŠKOLE: mr. sc. Ivan Vukić, prof.

preskoči na navigaciju