preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 748577
Ovaj mjesec: 2442
Ovaj tjedan: 902
Danas: 18
Aktivnosti u školskoj knjižnici

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Tijekom godine u školskoj knjižnici odvijaju se mnoge aktivnosti i događanja te nas i u ovoj  školskoj godini očekuje sljedeće:

Na početku...

Na početku svake školske godine učenici se upoznaju s popisom lektire i lektirnim naslovima za tekuću školsku godinu, a prvašići se upoznaju s knjižnicom i obavljaju svoju prvu posudbu. Učenici ostalih razreda podižu svoju prvu lektiru za tekuću školsku godinu.

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige redovito se obilježava radionicama u školskoj knjižnici, izradom tematskog plakata, gostovanjem književnika te kvizovima za poticanje čitanja koje održava knjižničarka.

Projekti u knjižnici i terenska nastava   

I ove školske godine nastavljamo s tradicionalnim projektima "Božić po starinski", "Tradicija maškaranja pul Srdoč", valentinovskim projektima Najljepša ljubavna poruka, pismo ili pjesma te "Glazbeni trag ljubavi", a nadodali smo i tjedan obilježavanja Halloweena vs. Holywina te cijeli prosinac obuhvatili nizom novih prigodnih aktivnosti i radionica u novome projektu objedinjenim pod nazivom "Advent u knjižnici".

Tradicionalno se u knjižnici obilježavaju i ostali važniji datumi tijekom školske godine, kao što su  Međunarodni dan pismenosti, Međunarodni dan kulturne baštine, Europski dan jezika, Dani kruha, Dan (školskih) knjižnica, Dan materinskoga jezika, Dan planete Zemlje, Dan voda, Međunarodni dan dječje knjige, Noć knjige, Svjetski dan pisanja pisama, Majčin dan te brojni drugi.

Nastava u knjižnici

Ponekad knjižnica ide u razred, a ponekad razred u knjižnicu. Nastava u knjižnici odvija se u suradnji s učiteljima nižih razreda, predmetnim učiteljima i stručnim suradnicima prema Planu rada knjižnice, a u skladu s temama i sadržajima propisanim Planom i programom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, što obuhvaća knjižnično – informacijsko područje i poticanje čitanja.

Mladi knjižničari 

U knjižnici djeluje skupina Mladih knjižničara koji se podučavaju osnovama knjižničnih znanja i vještina te svojim vrijednim radom i zalaganjem pomažu i pridonose kvalitetnijem radu knjižnice. Tijekom godine planiraju su i dva terenska posjeta knjižnicama i drugim srodnim ustanovama u Rijeci i okolici, a po mogućnosti i posjet jednom od sajmova knjiga (Interliber, Montelibrić, Sa(n)jam knjige u Puli, KiČma i sl.)

Zavičajno - čakavska skupina

Tijekom godine u knjižnici se okuplja i djeluje i Zavičajno - čakavska skupina koja se uglavnom bavi literarnom aktivnošću, uvježbavanjem interpretativnog čitanja čakavskih tekstova za potrebe javnih nastupa u školi i lokalnoj zajednici te pripremom za književne susrete s lokalnim književnicima i autorima koji stvaraju na čakavskom narječju.

Redovito (svojim radovima ili osobno) sudjeluju na raznim literarnim ili čitalačkim  te međuškolskim natjecanjima s "čakavskim predznakom", kao što su ČA-čitalnica u Kastvu, Grobničke jeseni, "Čakavčići pul Ronjgi", "Ča u versin, riči i pinelu" OŠ "Bijaći" iz Kaštela i dr.

Svoj aktivan doprinos pokazali su i u projektu osmišljavanja autorske čakavske slikovnice "Božićna ČArolija" tijekom šk. god. 2016./2017. koja je poslana na natječaj "Stvarajmo e-kreativno" te ondje proglašena najboljom u državi u kategoriji kreativne prezentacije školskog projekta.

Možete ju pogledati na poveznici:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0ByDSjmBHjR6ENEJVb21wMGZVbEE

Ni lanjski projekt stvoren s ciljem slanja na istoimeni natječaj nije prošao nezapaženo.  Autorska interaktivna slikovnica tj. virtualna šetnja pod nazivom "Peto godišnje doba v Reke" prema glasovima publike iz cijele Hrvatske osvojila je drugo mjesto, a dostupna je na poveznici: 

https://www.emaze.com/@AOLLOTWRI/gallery

preskoči na navigaciju