preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 748570
Ovaj mjesec: 2435
Ovaj tjedan: 895
Danas: 11
O knjižnici

Prostor i oprema
Knjižnica je trenutno smještena u novome dijelu zgrade, s prozorima na sjevernoj strani. Prostor je veličine oko 85 m2, svijetao, ugodnog izgleda i s relativno novim namještajem i policama. U prostor knjižnice stane jedan razred, a broj čitalačkih mjesta predviđen je za dvadesetak učenika. U knjižnici se trenutačno nalazi samo jedno računalo (za knjižničara) s brzom vezom na internet, printer, a prijenosni projektor koristi se po potrebi.

Poslovanje
Nabava se vrši kroz čitavu školsku godinu te se, u dogovoru s nastavnicima, stručnom službom i ravnateljem, redovito nabavlja učenička lektira, stručna literatura za učenike i učitelje, multimedijalni i AV sadržaji te časopisi.
Otpis se vrši godišnje, a svakih nekoliko godina (sukladno Pravilniku o reviziji i otpisu) vrši se i revizija, koja je zadnji put napravljena 2008. godine. Od početka 2016. godine u tijeku je opsežan proces reinventarizacije ukupnog fonda zbog prelaska na novi knjižnični softver  i elektronizacija kataloga u knjižničnom programu ZaKi koja će itekako podići kvalitetu usluge. Od početka 2017./2018. godine započeto je s digitalnim načinom posudbe što uvelike ubrzava i poboljšava poslovanje knjižnice.

Fond
Knjižnični fond sadrži oko 6500 naslova, a podijeljen je na lektirne naslove, stručnu literaturu za učenike i učitelje te referentnu i zavičajnu zbirku. Lektirni fond je u poprilično dobrom stanju s velikim brojem novih naslova, a ne zaostaje ni ostala literatura. Osim lektire, knjižnica učenicima nudi i beletristiku primjerenu učeničkoj dobi kako bi ih se što više potaklo na čitanje i u njih se razvile čitateljske navike. Čitateljske navike razvijaju se i korištenjem časopisa koje knjižnica nabavlja u velikom broju, kako za učenike, tako i za nastavnike. Neki od njih su Modra lasta, Smib, Prvi izbor, Radost, Moj planet,  Mak, Matka, Meridijani, Ekološki glasnik, Jezik, Matematički list, Enter, Hrvatske šume, Priroda te neki koji više ne izlaze; ali su njihovi stariji svesci također dostupni u knjižnici (National Geographic Junior, Alkica, Kloks, Drvo znanja itd.). Također redovito pristižu i časopisi Zeleno i plavo te Glas kastavski.

Neknjižnu građu čine VHS kazete, DVD-i, CD-i i ostala elektronička građa, a sadržajno pokriva stručne teme iz pojedinih predmeta, edukativne sadržaje primjerene učenicima te filmove s popisa MZOŠ. Posebno vrijedan je multimedijalni paket za učenje engleskoh jezika Tell me more za učenike od 1. – 8. razreda te za odrasle.

Povijest knjižnice
Od 1959. do 1968. godine škola u Srdočima u sastavu je škole Ivan Ćiković-Beli, tj. djeluje kao područna škola. Knjižnicu u to vrijeme vodi M. Vukušić. Od 1986. godine škola se nadograđuje, te s radom samostalno  počinje OŠ Srdoči, a u njenom sastavu i knjižnica. Budući da je knjižnični fond do tada bio namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda, od osamostaljenja Škole, fond se nadopunjuje i nadograđuje lektirom i stručnom literaturom i za više razrede. U vrijeme osamostaljenja škole knjižnicu je vodila knjižničarka koja u knjižnici Škole radi i danas. Od 2008. do 2013. godine u knjižnici rade dvije knjižničarke, svaka na pola radnoga vremena, kada su ponovno ostvareni uvjeti za puno radno vrijeme jednoga knjižničara.

Sama knjižnica premještena je u drugi, potpuno novi prostor u novome dijelu škole 2012. godine; odmah po povratku u (ponovno) nadograđenu školsku zgradu (Nadogradnja se odvijala tijekom 2011./2012.). Zbog veće funkcionalnosti knjižnica je ponovno preseljena već 2015. godine, u prostor dotadašnje školske zbornice na katu točno iznad njezine prethodne lokacije, gdje je smještena i danas.
 

preskoči na navigaciju