preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 668031
Ovaj mjesec: 3714
Ovaj tjedan: 514
Danas: 125
Vijesti iz školske knjižnice
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Audiovizualna slikovnica OŠ „Srdoči“ ponovno prva na državnom natječaju „Stvarajmo e-kreativno“
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 26. 3. 2019.

„Stvarajmo e-kreativno“ državni je natječaj za školske knjižnice osmišljen s osnovnim ciljem populariziranja i upotrebe različitih web alata kod oblikovanja prezentacija projekata, izrade stripa, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča. Idejni začetnici i glavni organizatori su kolege knjižničari iz HUŠK-a (Hrvatske udruge školskih knjižničara) Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, a natječaj je ove godine uspješno proveden po 4. put zaredom.

Ove smo se godine prijavili u kategoriji audiovizualne slikovnice, uratkom pod naslovom „Razigrani maštogradi“, koji je nakon zbrajanja glasa publike i triju članova stručnog povjerenstva, unutar svoje kategorije – ponovno nagrađem 1. mjestom u državi!


Novost u odnosu na prethodne godine je ta što je krajem prosinca dostavljena i službena obavijest o pozitivnom stručnom mišljenju AZOO-a te odobrenju i podršci MZO-a za provođenje ovoga projekta u školskim knjižnicama s obzirom da je isti prepoznat kao projekt s velikim mogućnostima poticanja čitanja, pisanja, razvoja informacijske pismenosti te kreativnosti i stvaralačko-istraživačkog učenja te smo stoga još više ponosni što možemo reći da je naša škola uključena te da svojim radovima na natječaju sudjeluje od prve godine provođenja.

Tada smo participirali autorskim digitalnim stripom, prije dvije godine poslali smo digitalnu čakavsku slikovnicu „Božićna ČArolija“ (koja je u kategoriji kreativne prezentacije projekta također osvojila 1. mjesto u državi), a prošle godine smo izradili interaktivnu višejezičnu slikovnicu „Peto godišnje doba“, s temom očuvanja karnevalske tradicije u Rijeci i sjevernom Primorju.

U svezi s "Razigranim maštogradima" valja istaknuti da su svi tekstovi i likovni radovi originalni autorski radovi učenika 2. b razreda, a da se ideja za slikovnicu pojavila potpuno spontano, tijekom izrazito dobro odrađenog zadatka na satu Hrvatskog jezika.

U predgovoru slikovnice istaknuto je da „…posebnu zahvalu na usmjeravanju i poticanju učenika ove godine valja uputiti učiteljicama Baretić i Jagatić Gavran, a za samu digitalnu priču tradicionalno su bile zadužene učiteljica Informatike Lempl i školska knjižničarka Čargonja Košuta koje su s učenicima uvježbavale izražajno čitanje te ih snimale i na posljetku, zajedno s njima, montirale „završni proizvod“ (pomoću alata MovieMaker i Audacity).

Ove se godine mentorskom timu slikovnice po prvi put priključila kolegica Ana Baretić, učiteljica 2.b razrednog odjela, a ostatak ekipe činile su Margareta Jagatić Gavran (vjeroučiteljica), Leona Lempl (učiteljica Informatike) te školska knjižničarka. Autori izvrsnih i brojnih crteža, kao i većine tekstova o raznovrsnim gradovima iz mašte koje su crteži pratili bili su učenici Gabriel Čajkovac, Sunčica Divjak, Šime Iskra, Helena Knežević, Leona Kružić, Andrej Jelača, Mia Macan, Mia Omar, Emanuela Pašić, Paola Ružić, Mauro Sakić, Petar Sardelić i Ida Tommasini, a odabrane tekstove kasnije su čitali i snimili Andrej Jelača, Mauro Sakić i Lea Tijan.

Svima onima koje su navedeni podatci zaintrigirali, preporučamo da naše „Razigrane maštograde“, u cijelosti  pogledaju i poslušaju ovdje   .

Za kraj još napomenimo i da će se svečana dodjela nagrada i priznanja u organizaciji HUŠK-a održati u utorak, 2. travnja 2019. u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na svečanosti Knjižna booka.

Spomenutoj manifestaciji s velikim ćemo ponosom nazočiti i mi osobno, a s velikim veseljem već sada iščekujemo 5. natječaj!

Nensi Čargonja Košuta, šk. knjižničarka

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju