preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 1042901
Ovaj mjesec: 7406
Ovaj tjedan: 175
Danas: 175
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha
Autor: Violeta Odorčić, 6. 11. 2013.

Dana 17. listopada 2013. godine učenici OŠ Srdoči obilježili su Svjetski dan hrane i Dan kruha (slavi se tradicionalno svake godine 16. listopada).

Tom prigodom svi učenici škole donijeli su jabuke i domaće pekarske proizvode: kruh, razna peciva, žemlje, pletenice, kolačiće, fritule i slično.

Sve navedene proizvode nakon izložbe, odnosno predstavljanja koje se održalo taj dan u školskoj blagovaoni, učitelj vjeronauka Boris Barbarić i Siniša Pucić, osnivač prihvatilišta za beskućnike „Ruže svetog Franje“ odnijeli su u navedeno prihvatilište i u pučku kuhinju „Kuća utočišta sestara milosrdnica“.

Događaj je otvorio ravnatelj, mr.sc. Ivan Vukić, prigodnim govorom, a uslijedio je govor pedagoginje Aleksandre Smolić, prof.

Svi učitelji i profesori potrudili su se sa svojim učenicima donijeti razne prehrambene proizvode, te predstaviti tradicionalne doručke koji su karakteristični za različite zemlje na svijetu.

Vidjeli smo izložbeni stol s hrvatskim doručkom na kojem su bili razni proizvodi (sir, jogurt, žitarice) a osobito nam je zanimljiva bila palenta s mediteranskim začinima.

Na stolu s američkim doručkom vidjeli smo  palačinke, vafle, tost , jabuke i sok od naranče, a na britanskom kobasice, rajčice, tost i jaja. Njemački doručak između ostalog uključuje crni kruh, kobasice, šunku i sir, namaz,  talijanski cornetto – kroasane, kekse, namaze poput marmelade, čokolade, bijelu kavu ili sok od naranče, a francuski kroasane, namaze i voće.

Učitelji i profesori su se zajedno sa svojim učenicima zaista potrudili da pokažu i izlože razne doručke, pa čak i nacrtaju plakate o jelima iz prošlosti i napišu ponešto o važnosti zdrave hrane i kvalitetnog doručka.

Kako bi demonstrirali da je domaće ipak najbolje, nekoliko učenika je na jednom stolu imalo prezentaciju izrade kruha, te su vlastitim rukama mijesili kruh, u pregačama, puni brašna. To je osobito zainteresiralo sve razrede koji su u skupinama dolazili uz školsku blagovaonicu zajedno sa svojim učiteljima, kako bi pogledali događanje.

Istovremeno se prikazivala prezentacija o prehrani, a na glavnom stolu mogli smo pronaći  razno začinsko bilje mediteranskog područja i prehrambene smjernice te razne letke koji nas mogu podučiti kako se što kvalitetnije hraniti.

Cilj ovog događanje bio je osvijestiti važnost zdrave hrane i naučiti da je važno jesti doručak da bi bili snažni, zdravi i da bi mogli dobro razmišljati.

Za doručak bi bilo najbolje jesti: razno voće, bademe, orahe, lješnjake, integralne žitarice sa jogurtom ili svježim domaćim mlijekom, integralni kruh s nekim namazom, palentu, svježe cijeđeni sok od naranče ili limunadu.

Tradicionalni dani kruha se već mnogo godina zaredom obilježavaju u našoj školi što nas uvijek veseli te se nadamo da će i slijedećih godina učenici i dalje donositi svoje krušne proizvode u školu i lijepo obilježiti ovaj dan.

 

Pripremile: Novinarska grupa i voditeljica grupe Anja Lebarić

                      

                      






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju