« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Dana 17. listopada 2013. godine učenici OŠ Srdoči obilježili su Svjetski dan hrane i Dan kruha (slavi se tradicionalno svake godine 16. listopada).
Tom prigodom svi učenici škole donijeli su jabuke i domaće pekarske proizvode: kruh, razna peciva, žemlje, pletenice, kolačiće, fritule i slično.
Sve navedene proizvode nakon izložbe, odnosno predstavljanja koje se održalo taj dan u školskoj blagovaoni, učitelj vjeronauka Boris Barbarić i Siniša Pucić, osnivač prihvatilišta za beskućnike „Ruže svetog Franje“ odnijeli su u navedeno prihvatilište i u pučku kuhinju „Kuća utočišta sestara milosrdnica“.
Događaj je otvorio ravnatelj, mr.sc. Ivan Vukić, prigodnim govorom, a uslijedio je govor pedagoginje Aleksandre Smolić, prof.
Svi učitelji i profesori potrudili su se sa svojim učenicima donijeti razne prehrambene proizvode, te predstaviti tradicionalne doručke koji su karakteristični za različite zemlje na svijetu.
Vidjeli smo izložbeni stol s hrvatskim doručkom na kojem su bili razni proizvodi (sir, jogurt, žitarice) a osobito nam je zanimljiva bila palenta s mediteranskim začinima.
Na stolu s američkim doručkom vidjeli smo palačinke, vafle, tost , jabuke i sok od naranče, a na britanskom kobasice, rajčice, tost i jaja. Njemački doručak između ostalog uključuje crni kruh, kobasice, šunku i sir, namaz, talijanski cornetto – kroasane, kekse, namaze poput marmelade, čokolade, bijelu kavu ili sok od naranče, a francuski kroasane, namaze i voće.
Učitelji i profesori su se zajedno sa svojim učenicima zaista potrudili da pokažu i izlože razne doručke, pa čak i nacrtaju plakate o jelima iz prošlosti i napišu ponešto o važnosti zdrave hrane i kvalitetnog doručka.
Kako bi demonstrirali da je domaće ipak najbolje, nekoliko učenika je na jednom stolu imalo prezentaciju izrade kruha, te su vlastitim rukama mijesili kruh, u pregačama, puni brašna. To je osobito zainteresiralo sve razrede koji su u skupinama dolazili uz školsku blagovaonicu zajedno sa svojim učiteljima, kako bi pogledali događanje.
Istovremeno se prikazivala prezentacija o prehrani, a na glavnom stolu mogli smo pronaći razno začinsko bilje mediteranskog područja i prehrambene smjernice te razne letke koji nas mogu podučiti kako se što kvalitetnije hraniti.
Cilj ovog događanje bio je osvijestiti važnost zdrave hrane i naučiti da je važno jesti doručak da bi bili snažni, zdravi i da bi mogli dobro razmišljati.
Za doručak bi bilo najbolje jesti: razno voće, bademe, orahe, lješnjake, integralne žitarice sa jogurtom ili svježim domaćim mlijekom, integralni kruh s nekim namazom, palentu, svježe cijeđeni sok od naranče ili limunadu.
Tradicionalni dani kruha se već mnogo godina zaredom obilježavaju u našoj školi što nas uvijek veseli te se nadamo da će i slijedećih godina učenici i dalje donositi svoje krušne proizvode u školu i lijepo obilježiti ovaj dan.
Pripremile: Novinarska grupa i voditeljica grupe Anja Lebarić