« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Jesen je.
Ušla je na velika vrata u svaki vrt, u svaki park,
na svaku njivu, svaku šumu.
Zahvaljujemo zemlji na slatkom vinogradu!
Zahvaljujemo na još slađem voćnjaku!
Zahvaljujemo na zlatnim poljima klasova!
Zahvaljujemo na rodnim maslinicima !
Zahvaljujemo zemlji na samoniklom šumskom blagu!
Svakog listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje s temom koja najčešće proiziđe od učenika.
Iskreno se radujući svakoj gljivi pronađenoj u šumi Gorskog kotara za vrijeme škole u prirodi Stara Sušica, trećaši su jednostavno nametnuli temu „Gljive – samoniklo šumsko blago“.
Gljive tada brali nisu, ali zaključak je bio jasan, naučiti više o gljivama, posebno jestivima.
Pozvali smo stručnjake za gljive iz udruge „Ožujka“ koji su nam donijeli mnoštvo svježe ubranih gljiva.
Gospođe Marija Klarić, Blanka Čekada i gospodin Ervin Raguzin su strpljivo slagali i imenovali gljive koje su sami ubrali. Čuli smo mnogo zanimljivosti o gljivama koje rastu u šumama naše županije, ali i šire.
Prikazali su nam jestive gljive, nejestive i otrovne gljive. Bilo je tu i šaljivih naziva, divnih boja i čudesnih oblika. Odgovarali su na mnoštvo pitanja učenika, ali i na pitanja znatiželjnih učiteljica i učitelja. Učenici su mogli i opipati gljive što ih je najviše razveselilo.
Učenice osmih razreda imale su zanimljivo i edukativno predavanje za učenike predmetne nastave na temu „Gljive u medicini i halucinogene gljive“.
Na kraju edukativnog dijela svi učenici su mogli kušati zdrava jela pripremljena od gljiva. Pripremali su to učenici uz pomoć svojih roditelja ili roditelja svojih roditelja.
Bila je to prava gozba. Učenici eko skupine nudili su svježe pripremljene omlete sa crnim tartufom ili sa šampinjonima i shiitake gljivama. Naša kuharica, gospođa Davorka je skuhala slasnu jesensku juhu od gljiva.
Jako smo ponosni na pristojno ponašanje i način ophođenja s hranom učenika naše škole.
Zahvaljujem na trudu svima koji su sudjelovali i na bilo koji način doprinijeli
uspješnosti ovog važnog događaja u našoj školi.
Marija Jurin, voditeljica Eko skupine