preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 971709
Ovaj mjesec: 4808
Ovaj tjedan: 1674
Danas: 22
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje: Sjemenke-sitne, ali bitne!
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 21. 10. 2022.

Sjemenke, mala uspavana bića koja u sebi nose život, nama ljudima nose veliki značaj. Polažemo ih u zemlju kako bi narasle biljke kojima smo našli razne namjene. No koliko ih dobro poznajemo?

Povodom Dana kruha, to jest Dana zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi organizirali smo projektni dan „Sjemenke – sitne, ali bitne! 

U četvrtak, 20. listopada u holu škole učenici su mogli upoznati sjemenke i njihovu primjenu u svakodnevnom životu kroz četiri oblika korištenja. Radionice su održali učenici za učenike uz stručno vođenje učiteljica.


Saznali su kako ih koristimo za proizvodnju ulja zbog visokog udjela masnoća koje sadrže (laneno, hladno prešano suncokretovo ulje, sezamovo ulje...). Kušali su one koje koristimo pri izradi krušnih proizvoda, juha, salata i slastica kako bi ih obogatili (gorušica, sezam, lan, nar...) te čajeve koji pridonose našem zdravlju (komorač, divlji šipak, lan...). Sjemenke koristimo i kao začine (kim, tonka, kumin, anis...). Neke sjemenke je dobro grickati dok učimo jer su bogate tvarima koje pomažu našem mozgu (bučine golice, suncokret).

Učenicima 5., 6. i 7. radionice je održala učiteljica biologije. Učenici 8. razreda su imali prilike sudjelovati u radionici na temu zdrave prehrane te kušati zdrave napitke u suradnji s udrugom Gaia nova i njihovim programom „Samo zdravo“.

Značaj sjemenki za naše zdravlje je neupitan. Od davnina se koriste u narodnoj medicini. Pomažu za zdravlje srca, kostiju, mišića, kože, kose, probave. Djeluju na raspoloženje i pomažu nam nositi se sa stresom.

Zato čuvajte ta mala živa bića koja hrane sve i pokreću veliki kotač života kakav poznajemo.

 

Učiteljice Ana Babić, Irina Jakačić, Marija Jurin i Josipa Žic





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju