preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 964349
Ovaj mjesec: 3049
Ovaj tjedan: 662
Danas: 7
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 27. 10. 2017.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i drugim odgojno obrazovnim ustanovama. Ove godine u našoj je školi, projektnim danom na temu „Hrana kao lijek“, u srijedu 18. listopada, obilježen Svjetski dan siromaštva, Dan kruha – zahvalnosti za plodove zemlje i Dan jabuka.


Učenici trećih i četvrtih razreda su održali nekoliko kratkih predavanja uz reprezentativne plakate na temu jabuke, divljeg šipka, badema i kadulje.

Sveprisutni, podcijenjeni, a dragocjeni plodovi našeg zavičaja i županije.

Četvrti razredi iznijeli su mnogo činjenica i zanimljivosti o jabukama, upoznali nas s domaćim i stranim vrstama jabuka, istaknuli nutritivne vrijednosti jabuke, prepričali narodne običaje vezane uz jabuku i ono najvažnije, podučili nas kako primjenom jabuke i jabučnih proizvoda možemo spriječiti, ali i liječiti bolesti.

Učenici su mogli probati svježe cijeđeni sok od jabuke, čaj od kore jabuke, čips od jabuke i razne slastice od nje, svježe ribanu jabuku ili krišku svježe jabuke.

Divlji šipak su učenici prezentirali kao ljekovitu samoniklu biljku. Većini je poznat kao čaj ili marmelada, no ovaj put osim tih proizvoda bilo je moguće probati crvene palačinke od divljeg šipka s domaćom marmeladom.

Trećaši su prezentirali kadulju, njena ljekovita svojstva kao prirodnog antiseptika, razne načine upotrebe u farmaciji, kao i njenu upotrebu u domaćinstvu. Uz sok i čaj od kadulje bilo je moguće kušati med od kadulje, a svakako najzanimljiviji je bio čips od kadulje.

Bademe su trećaši reklamirali kao odličnu hranu za mozak, za dobro funkcioniranje moždanih vijuga te dobro raspoloženje. Bademi su dio tradicije u mnogim kulturama, simboliziraju plodnost, ljubav, dobro zdravlje i sreću stoga smo ih i mi zasadili u naš školski vrt.

Učenici su imali prilike samostalno kliještima otvoriti bademe i kušati prave domaće primorske bademe.

Ovim projektom ostvareni su mnogi ciljevi naše eko-škole.

Ciljevi koji su ostvareni su:

  • učenici su upoznati s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
  • upoznali su narodne običaje uz jabuku, bademe i kruh
  • poučavanje mladih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
  • učenici su se upoznali s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, ljekovito i začinsko bilje)
  • upoznali su se s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificirane hrane
  • ukazana im je važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

Aktivno su sudjelovali i učenici viših razreda. Primjerice, učenici 7.a razreda sudjelovali su na radionici o super hrani gdje su saznali da se pojam "super hrana" odnosi na namirnice koje imaju izuzetno visok nivo fitonutrijenata. Fitonutrijenti imaju izrazito pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Ključni su u borbi protiv bolesti srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Tu spadaju vitamini, minerali, antioksidansi itd.
Također su imali prilike okušati se i u praktičnom radu te su izrađivali "super bombice" od suhog voća (šljiva, smokava, datulja, brusnica,  kokosa, meda, chia sjemenki, kakaa, cimeta itd).

Uz ostale sudionike Programa, svoj doprinost dali su i učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Talijanskog jezika koji su za tu prigodu pred gostima pripremali ljekoviti melem za opekline, ubode insekata i zaštitu kože. Budući da je tema bila „Hrana kao lijek“ za pripremu melema korištene su ljekovite namirnice poput kokosovog i maslinovog ulja te pčelinji vosak i eterična ulja biljaka našeg podneblja.

Učenici 7.a razreda u sklopu nastave Hrvatskog jezika za ovu su prigodu priredili mini predavanje uz demonstarciju pod nazivom „Šest antibiotika iz naše kuhinje“ na kojem je predstavljano šest sastojaka (uglavnom začini) koji posjeduju izrazita antibakterijska svojstva. Med, kadulja, cimet, češnjak, klinčić i origano od davnina su korišteni kao prirodni antibiotici. Nažalost antibiotici nisu bezopasni jer uz patogene bakterije uništavaju i milijune "dobrih" bakterija, neophodnih za pravilan rad probave. Za razliku od klasičnih lijekova, prirodni antibiotici nisu štetni za zdravlje, ne uništavaju crijevnu floru i ne uzrokuju stvaranje rezistentnih bakterija. Uz svaki antibiotik predstavljana su i njegova ljekovita svojstva te je ispričana i priča vezana uz njegovo korištenje.

Učenici 7.b razreda na satovima razrednog odjela pripremili su PPT prezentaciju „Hrana kao lijek-smoothie“ te su na jednom od izložbenih stolova izrađivali zdrave smoothije prema unaprijed osmišljenoj recepturi. Odabrane su zdrave namirnice koje imaju ljekovita svojstva te su sastavljeni recepti za 4 smoothija: Čudnovata šuma, Zdravi duet, Popij Popaj i Superfood smoothie. Svi nazočni imali su mogućnost probati pripremljene zdrave napitke. Učenici su uz samu pripremu napitaka o svakom sastojku rekli i nekoliko zanimljivosti te istaknuli njegovu ljekovitost i dobrobit za zdravlje.

Učiteljica Ana Babić s učenicama 2.b razreda (Noemi Tambolaš) i 8.b razreda (Bruna Pleše) osmislila je i realizirala kratak igrokaz, duhoviti skeč povezan uz temu Dana zahvalnosti za plodove zemlje. Igrokaz tematizira stare narodne lijekove za uobičajene bolesti poput temperature, bolova ili kašlja, sačinjene od hrane. Takvi lijekovi koristili su se nekada, no i danas ponekad imaju prednost pred klasičnom medicinom. Zanimljiva prezentacija zainteresirala je i zabavila sve nazočne.

Zaključno, realiziran je još jedan u nizu uspješnih i edukativnih Dana zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ "Srdoči".

Pripremile: Marija Jurin, uč. RN, Melita Scoutari Šoić, uč. BIO i Ana Babić, uč. TAL i HJ 

 



Izvor: Dani kruha


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju