preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 1042901
Ovaj mjesec: 7406
Ovaj tjedan: 175
Danas: 175
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Anja Lebarić, 27. 10. 2014.

22. listopada 2014. u našoj školi obilježili smo Dane kruha  - dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Na stolovima u blagovaonici  bili su izloženi  domaći, lijepo aranžirani krušni proizvodi, razne žitarice, jabuke i drugo  jesensko voće. 

Na panoima  u holu škole predstavljeni su likovni i literalni radovi učenika na temu kruh,  plodovi zemlje i  zdrava   prehrana.

U školskoj knjižnici predstavljena je izložba knjiga o ljekovitom bilju za pravljenje čaja, te plakati o biljkama, čaju i plodovima jeseni.

Plodove zemlje užeg zavičaja u  okviru teme Očuvanje biološke raznolikosti predstavili smo kroz projekt  „Čaj“.

Cilj projekta je  upoznavanje biljaka  primorskog  kraja  koje se  mogu  koristiti za  zdrav napitak  kada smo zdravi i bolesni te upoznavanje kulture  pijenja čaja  kod nas i u drugim zemljama.

Uvodni  dio programa  predstavili su učenici iz 5.d i 7.b razreda.

Na centralnom stolu učenici eko skupine  izložili su  svježe i herbarske primjerke, fotografije i sušene  različite ljekovite biljke primorskog zavičaja od kojih se može pripravljati čaj. Mogli su se i kušati čajevi od  divljeg šipka, lipe, sljeza,  majčine dušice, stolisnika, kadulje i mente uz slasna domaća peciva.

Učenici sa svojim mentorima prezentirali su čajeve koji se piju u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji. Bilo je moguće kušati prave engleske čajeve s mlijekom, crni njemački čaj ili talijasku kamilicu.

Također bile su tu prezentacije o kemijskom sastavu čaja, povijest čaja u svijetu i put do Europe, kao i prezentacija  o poznatoj Bostonskoj čajanci.

Imali smo gošću, gđicu Samantu, djelatnicu trgovine čajevima i začinima "Royal Shop" (Matija Gupca 19/B Rijeka), koja   nas je  poučila o vrstama čaja na svjetskoj razini i  važnosti čaja za zdravlje. Upoznala nas je i s tradicijom pijenja čaja te činjenicom da pojedine vrste čaja razbuđuju, druge smiruju i uspavljuju a većina čuva naše zdravlje.

 Kako se vodom peremo izvana tako se čajem peremo iznutra.

Ovaj projekt završen je  humanitarnim darivanjem kruha i jabuka  udrugama , a darivanje su realizirali predstavnici učenika s vjeroučiteljima.

Koordinatori programa su pedgoginja škole Aleksandra Smolić i učiteljice Marija Jurin i Radojka Prijić.

Zahvaljujemo  svim roditeljima i nonama koji su  pomogli u  izradi kruha i krušnih proizvoda.

Učitelji: M. Jurin i R. Prijić






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju