« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
22. listopada 2014. u našoj školi obilježili smo Dane kruha - dane zahvalnosti za plodove zemlje.
Na stolovima u blagovaonici bili su izloženi domaći, lijepo aranžirani krušni proizvodi, razne žitarice, jabuke i drugo jesensko voće.
Na panoima u holu škole predstavljeni su likovni i literalni radovi učenika na temu kruh, plodovi zemlje i zdrava prehrana.
U školskoj knjižnici predstavljena je izložba knjiga o ljekovitom bilju za pravljenje čaja, te plakati o biljkama, čaju i plodovima jeseni.
Plodove zemlje užeg zavičaja u okviru teme Očuvanje biološke raznolikosti predstavili smo kroz projekt „Čaj“.
Cilj projekta je upoznavanje biljaka primorskog kraja koje se mogu koristiti za zdrav napitak kada smo zdravi i bolesni te upoznavanje kulture pijenja čaja kod nas i u drugim zemljama.
Uvodni dio programa predstavili su učenici iz 5.d i 7.b razreda.
Na centralnom stolu učenici eko skupine izložili su svježe i herbarske primjerke, fotografije i sušene različite ljekovite biljke primorskog zavičaja od kojih se može pripravljati čaj. Mogli su se i kušati čajevi od divljeg šipka, lipe, sljeza, majčine dušice, stolisnika, kadulje i mente uz slasna domaća peciva.
Učenici sa svojim mentorima prezentirali su čajeve koji se piju u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji. Bilo je moguće kušati prave engleske čajeve s mlijekom, crni njemački čaj ili talijasku kamilicu.
Također bile su tu prezentacije o kemijskom sastavu čaja, povijest čaja u svijetu i put do Europe, kao i prezentacija o poznatoj Bostonskoj čajanci.
Imali smo gošću, gđicu Samantu, djelatnicu trgovine čajevima i začinima "Royal Shop" (Matija Gupca 19/B Rijeka), koja nas je poučila o vrstama čaja na svjetskoj razini i važnosti čaja za zdravlje. Upoznala nas je i s tradicijom pijenja čaja te činjenicom da pojedine vrste čaja razbuđuju, druge smiruju i uspavljuju a većina čuva naše zdravlje.
Kako se vodom peremo izvana tako se čajem peremo iznutra.
Ovaj projekt završen je humanitarnim darivanjem kruha i jabuka udrugama , a darivanje su realizirali predstavnici učenika s vjeroučiteljima.
Koordinatori programa su pedgoginja škole Aleksandra Smolić i učiteljice Marija Jurin i Radojka Prijić.
Zahvaljujemo svim roditeljima i nonama koji su pomogli u izradi kruha i krušnih proizvoda.
Učitelji: M. Jurin i R. Prijić