preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 966196
Ovaj mjesec: 4896
Ovaj tjedan: 1276
Danas: 64
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2023.
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 10. 11. 2023.

Ovogodišnje Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo 20. listopada. S obzirom na temu: "Ispod zemlje", učenice i učenici eko skupina viših i nižih razrednih odjela predstavili su na različite načine svo dostupno korijenje, gomolje, lukovice i podanke.


Poučnu prezentaciju „Ispod zemlje“ predstavile su učenice 7. d razreda. Predstavljanje povezanosti/korelacije prirode s matematičkim sadržajima kao što su razlomci, mješoviti brojevi i korjenovanje  zanimljiv način su predstavile učenice 8.c razreda.

Djelić atmosfere s prezentacije za više razrede možete pogledati ovdje.

Učenici i učenice 6. d razreda predstavili  su važnost pojedinog  „blaga“ za naš organizam uz prezentacijski stol zajedno s učenicima 2. d razreda. 

Pripravljali su „zlatno mlijeko“, čaj od đumbira, sok od cikle i naranče. Uz pomoć roditelja, učenici naše škole  su bili u mogućnosti probati  i pite,  kremšnite i mafine pripravljene od batata, kolačiće i torte od mrkve, đumbira. Ušećereni đumbir, slane pite i krekere s porilukom i ljubičastim lukom, variva s porilukom, repom, kao i slatka iznenađenja s krumpirom.

Učenici su rado kušali i svježe korjenasto povrće poput žute i narančaste mrkve, pastrnjaka, rotkvica…

Tijekom sezone rasta dok su uvjeti dobri, biljka sva svoja blaga sprema pod zemlju. U proljeće kad se priroda počne buditi, biljka iz podzemnih dijelova crpi tvari za svoj rast. Mi smo davno otkrili taj čarobni spremnik vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari te ga koristimo u našoj prehrani. Mnogi od predstavljenih korijena i podzemnih stabljika imaju ljekovita svojstva te se koriste u medicini za sprječavanje i liječenje mnogih bolesti i stanja.

Važno je razmišljati „kakvo gorivo u sebe stavljamo“.

Tekst: Marija Jurin

Autor videa: Alčeo Spetić

Priredbu organizirale i realizirale: Marija Jurin, Karmen Radošević, Josipa Žic, Barbara Vranić





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju