preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 1042795
Ovaj mjesec: 7300
Ovaj tjedan: 69
Danas: 69
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE 2024.
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 28. 10. 2024.

Jesen je.
Ušla je na velika vrata u svaki vrt, u svaki park,
na svaku njivu, svaku šumu.
Zahvaljujemo zemlji na slatkom vinogradu!
Zahvaljujemo na još slađem voćnjaku!
Zahvaljujemo na zlatnim poljima klasova!
Zahvaljujemo na rodnim maslinicima !
Zahvaljujemo zemlji na samoniklom šumskom blagu!

Svakog listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje s temom koja najčešće proiziđe od učenika.
Iskreno se radujući svakoj gljivi pronađenoj u šumi Gorskog kotara za vrijeme škole u prirodi Stara Sušica, trećaši su jednostavno nametnuli temu „Gljive – samoniklo šumsko blago“.

Gljive tada brali nisu, ali zaključak je bio jasan, naučiti više o gljivama, posebno jestivima.


Pozvali smo stručnjake za gljive iz udruge „Ožujka“ koji su nam donijeli mnoštvo svježe ubranih gljiva.


Gospođe Marija Klarić, Blanka Čekada i gospodin Ervin Raguzin su strpljivo slagali i imenovali gljive koje su sami ubrali. Čuli smo mnogo zanimljivosti o gljivama koje rastu u šumama naše županije, ali i šire.

Prikazali su nam jestive gljive, nejestive i otrovne gljive. Bilo je tu i šaljivih naziva, divnih boja i čudesnih oblika. Odgovarali su na mnoštvo pitanja učenika, ali i na pitanja znatiželjnih učiteljica i učitelja. Učenici su mogli i opipati gljive što ih je najviše razveselilo.

Učenice osmih razreda imale su zanimljivo i edukativno predavanje za učenike predmetne nastave na temu „Gljive u medicini i halucinogene gljive“.


 

Na kraju edukativnog dijela svi učenici su mogli kušati zdrava jela pripremljena od gljiva. Pripremali su to učenici uz pomoć svojih roditelja ili roditelja svojih roditelja.


 

Bila je to prava gozba. Učenici eko skupine nudili su svježe pripremljene omlete sa crnim tartufom ili sa šampinjonima i shiitake gljivama. Naša kuharica, gospođa Davorka je skuhala slasnu jesensku juhu od gljiva.
Jako smo ponosni na pristojno ponašanje i način ophođenja s hranom učenika naše škole.

Zahvaljujem na trudu svima koji su sudjelovali i na bilo koji način doprinijeli
uspješnosti ovog važnog događaja u našoj školi.

Marija Jurin, voditeljica Eko skupine





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju