preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 749381
Ovaj mjesec: 3246
Ovaj tjedan: 630
Danas: 117
Školska godina 2014./2015.

Noć knjige
Detektivska potraga za knjigom

 

Dana 23.4.2015. obilježili smo Noć knjige u našoj školi. Ova manifestacija se slavi u cijelome svijetu u cilju populariziranja knjige, knjižnica i čitanja.

Tema Noći knjige u OŠ „Srdoči“ bila je :  „Detektivska potraga za knjigom“.  Na sam dan potrage, nešto prije odmora, Mladi knjižničari su po raznim je lokacjiama (vrata, hodnici…) postavili „tragove“ koji su učenike vodili prema zadanoj knjizi. Tragovi su bili prepoznatljivi prema tipičnim ilustracijama detektiva koji ih je skrivao, a „tragovi“  su zapravo bili pažljivo odabrani citati iz knjiga koje je mjesecima pripremala grupa Mladih knjižničara. Osim citata, drugi trag bila je signatura knjige. Najuspješniji učenici, koji su prvi uspjeli riješiti misterij i pronaći o kojoj je knjizi riječ, bili su nagrađeni „blagom“:  čokoladicom, bombonom, naljepnicom tetovažom i detektivskom značkom koja će biti lijepa uspomena na ovu avanturističku potragu. 

Potraga je zainteresirala i novinare Nove tv, pa smo mogli vidjeti našu školu u Dnevniku Nove tv.

Ipak, najveći uspjeh ove potrage nije bila televizija nego brojni dječji osmjesi. Sudjelovalo je tristotinjak djece, a nagradu je uspjelo osvojiti najbržih 40.

Ovaj projekt osmislila je i realizirala školska knjižničarka Anja Lebarić.

 

Anja Lebarić, knjižničarka škole

Mladi knjižničari pripremali citate za Noć knjige

Dugo smo pripremali citate za Noć knjige i bilo je jako zabavno. Tražili smo citate iz starih, već poznatih lektira pa sve do novih kolekcija. Na šarene papire ljepile smo tragove i prikrivale ih slikama. Uz citate su učenici mogli pronaći signature neke knjige. Poljepile smo tragove na zidove škole kako bi se učenici na Noć knjige mogli okušati u zanimljivom traženju. Učenici koji su našli trag i otkrili o kojoj knjizi je riječ dobili su slatkiše i značku za uspomenu na svoj uspjeh.

 

Morena Mlinar, 6.d

Dojmovi nekih od pobjednika Detektivske igre

U četvrtak je bila Noć knjige. Mogao je sudjelovati svatko tko je bio zainteresiran za tu zabavnu igru. Za početak je trebalo pronaći citate koji su bili u holu škole. Na svakome citatu je pisao tajanstveni broj po kojem smo dobili daljnje upute. Taj broj nosio je i novi papirić na kojem je pisala signatura knjige. Zatim je trebalo naći signaturu na knjizi, a onda pronaći citat. Puno učenika je sudjelovalo. Tu su bile i zanimljive nagrade. Sretni dobitnici su dobili značku detektiva, čokoladicu, bombon i tetovažu. I ja sam sudjelovala u igri i mogu reći da je bilo zabavno, pustolovno i pomalo teško. Došla je i televizija i intervjuirala najbolje. Također su intervjuirali moju prijateljicu Mariju i mene i bile smo na Dnevniku. Mislim da nije zažalio nitko tko je sudjelovao u ovoj igri.

Nora Bobić, 6.a

 

Mislim da je vrlo zanimljivo i pustolovno. Vrlo je zabavno i sretan sam što sam jedan od pobjednika!

Leonard Makvić, 6.a

 

Pozvani smo na državno natjecanje
„Čitanjem do zvijezda

Županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda održana je u OŠ Podmurvice, 10. veljače 2015. godine od 9,00 do 12,00 sati.

Sudjelovali su učenici iz OŠ „Nikola Tesla“ , OŠ „Bakar“ i  OŠ „Srdoči“, u pratnji svojih mentorica: Irene Peić (OŠ Nikola Tesla), Vesne Štraser (OŠ Bakar) i Anje Lebarić (OŠ Srdoči).

Natjecatelji su se natjecali u dvije kategorije: kviz i plakat. U kategoriji kviz sudjelovale su naše učenice: Viktorija Filipović, 8. a, Antonela Batista, 8. a i Magdalena Grdić, 7. a., a osvojivši 3. mjesto ne nastavljaju dalje na državnu razinu.

U kategoriji plakat natjecala se naša učenica Ines Kožul , 5.d.  Najmlađa natjecateljica je među 5 natjecatelja oduševila stručni žiri plakatom, a osobito usmenim izlaganjem, te je osvojila drugo mjesto uz obrazloženje: „Pregledno, istaknuti važni motivi i citati, popratni tekst uz plakat je motivirajući, interpretacija odlična“. S obzirom da prva dva mjesta prolaze na državno natjecanje, idemo dalje!

Ovakvi projekti imaju za cilj poticanje čitanja, a uvjet za sudjelovanje bilo je pročitati knjige : „Moja slavna prijateljica“ Ivane Guljašević, „Pokajnik“ Milene Mandić i „Zagrebačka priča“ Blanke Dovjak-Matković.  Za potrebe natjecanja škola je kupila dvije knjige „Moja slavna prijateljica“, knjige koja je dobila brojne nagrade, a izabrana je i za najbolju knjigu godine, te je već potražnja za knjigom u knjižnici velika.

 Za natjecanje u kvizu trebalo se priremati čitanjem, znanjem i razumijevanjem, a za natjecanje u plakatu nakon čitanja izraditi na hameru veliki promotivni plakat kojim će knjiga biti predstavljenja, oslikana najznačajnijim motivima iz glavne knjige natjecanja „Moja slavna prijateljica“. Isto tako uz plakat je trebalo napisati jednu stranicu teksta o čemu plakat govori i zašto je odabrana baš ta likovna tehnika uz značajne citate iz knjige.

Naposlijetku je u natjecanju bila bitna i sama prezentacija plakata, usmeno izlaganje pred komisijom koju su činili: Jasminka Bertović (OŠ Sveti Matej), Koraljka Mahulja Pejčić (OŠ Ivana Zajca), Gabrijela Mahmutović (Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo).

U pauzi su učenici mogli pogledati kratak program lutkarske grupe 4. b razreda OŠ Podmurvice : Stanari u slonu. Sa svojom su predstavom bili na Županijskom natjecanju Lidrana pod mentorstvom učiteljice Biljane Grbić.

Također je naša gošća Lorena Kalić, mentorice Irene Peić interpretirala  recitaciju: „Moja slavna prijateljica“, I. Guljašević.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Škole Dubravka Dužević, a natjecanje je koordinirala knjižničarka Škole Alida Devčić Crnić.

Natjecanje je prošlo u vrlo ugodnom druženju.

 

Anja Lebarić, knjižničarka škole

Ines Kožul pozvana na državnu razinu natjecanja
 „Čitanjem do zvijezda“

Ove školske godine sudjelovala sam u projektu „Čitanjem do zvijezda“. Prijavila sam se na natjecanje u oslikavanju plakata o nekoj od knjiga koje smo trebali pročitati. Zadane su bile tri knjige: „Moja slavna prijateljica“, „Zagrebačka priča“ i „Pokajnik“.  Pročitala sam ih sve i odabrala najzanimljiviju „Moja slavna prijateljica“ za oslikavanje plakata.  Bila sam sretna kada je knjižničarka škole odabrala moj  plakat da predstavlja našu školu na županijskom natjecanju. Dugo smo se pripremali s knjižničarkom. Na županijsko smo išli svi zajedno, cure koje su se natjecale u kvizu: Antonela Batista,Viktorija Filipović, Magdalena Grdić, ja i naša knjižničarka Anja Lebarić. Bilo nam je jako lijepo. Natjecanje je bilo u OŠ Podmurvice. Prvo smo pogledali predstavu, a zatim se pisao test o knjigama.Nakon toga je uslijedilo prezentiranje plakata. Imala sam tremu, ali svi su rekli da se to nije primjetilo. Žiri me pohvalio, osvojila sam drugo mjesto i prošla na državno natjecanje koje se održalo u Čakovcu. Nažalost nismo išli u Čakovec, ali poslali smo plakat.  Isplatio se sav trud!

Ines Kožul, 5.d

 

Kako sam napisala slikovnicu

Natječaj “Moja prva knjiga”

“Moja prva knjiga” je državni je natječaj za djecu u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a organizator je Udruga za promicanje kulture čitanja “Kalibra” iz Karlovca. Na natječaju je bilo propisano da jedan učenik/ca treba biti autor i i teksta i ilustracija, da slikovnica treba imati 16 stranica a onaj tko bude najuspješniji osvaja glavnu nagradu – tiskanje slikovnice. No uspjeh je napisati i oslikati svoju knjigu, bez obzira pobijedili ili ne.

U tome su uspjele dvije naše učenice : Corina Paparić Tadić i Ema Pilepić iz 3.c razreda, a za novi broj “Srdočkog pulsa” su napisale svoja iskustva.

Anja Lebarić, knjižničarka

Napisala sam slikovnicu “Čuvarice Zemlje”. U svemu tome su mi pomogle učiteljica Tanja Pučić i knjižničarka Anja Lebarić. Svaki dan sam napisala i nacrtala po dvije stranice i bilo mi je jako zabavno. Prvo bhi nešto nacrtala, pa obrisala i tako stalno. Jako sam ponosna što sam napravila slikovnicu. Do nagrade mi nije stalo, ali bilo bi lijepo da osvojim nagradu. Neću biti tužna ako je i ne osvojim jer za mene sam već dobila nagradu. Morala sam se organizirati kako bih sve stigla unatoč školskim obavezama. Htjela bih postati spisateljica kao Sanja Polak jer mi je ona uzor i pročitala sam sve njezine knjige.

Corina Paparić Tadić, 3.c

Moj san je bio oduvijek napisati knjigu, pa sam se odlučila prijaviti na natječaj u školi “Moja prva knjiga”. Prijavila se i moja prijateljica Corina. Svaka je pisala i oslikavala svoju slikovnicu. Moja slikovnica  bila je o dvije sestre koje pronalaze čarobnu knjiigu i postaju vještice. Slikala sam vodenim bojama, flamasterima i kolažem. Bio je to naporan posao jer je trebalo napraviti 16 stranica. Morali smo napisati autobiografiju i zalijepiti našu sliku. Na kraju je knjižničarka poslala naše slikovnice na natječaj i sada čekamo rezultate. Glavna nagrada je tiskanje knjige. Nadam se da će moja knjiga biti među boljima jer sam se zaista potrudila

Ema Pilepić, 3.c

 

Novinarska i knjižničarska grupa u posjeti Kanalu Ri, Gradskoj knjižnici - Striboru i izložbi „Glagoljica“ u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

Dana, 13. svibnja 2015., grupe Mladih knjižničara i Mladih novinara u pratnji voditeljice grupa Anje Lebarić posjetila je dječji ogranak Gradske knjižnice Stribor gdje nam je njihova knjižničarka pripremila mnogo zabavnih igara i poučnog sadržaja.

Nakon Stribora posjetili smo Sveučilišnu knjižnicu. Oduševila nas je izložba „Glagoljica“, pa smo kad smo se vratili u školu napravili plakat na tu temu.  Bilo je neobično vidjeti  preko 500 000 knjiga posloženih u 6 velikih spremišta. Ali ipak dio kojem smo se svi najviše veselili bio je posjet Kanalu Ri. Tamo nas je dočekala glavna urednica Ljiljana Vidmar - Erjavec koja nas je provela kroz redakciju, režiju i studio.  Vidjeli smo i off sobu u kojoj se snima tonski zapis, a najzanimljivije je bilo sjediti u voditeljskim stolicama studija. Obavezno smo se fotografirali, a neki su i snimili prve voditeljske pokušaje. Jako nam se svidjela terenska nastava jer je bila zabavna i poučna. Nakon napornog istraživanja umorni, gladni i žedni okrijepili smo se u McDonaldsu.

Larisa B. Stilin i Morena Mlinar, 6.d.

 

Izložba u knjižnici OŠ Srdoči
„Rijeka nakon 3. svibnja 1945.“

Tijekom mjeseca travnja i svibnja u knjižnici Osnovne škole „Srdoči“ bila je postavljena izložba fotografija:  „Rijeka nakon 3. svibnja 1945.“.  Izložba je ostvarena  u cilju sjećanja na razaranja i obnovu poslijeratne Rijeke, povodom obilježavanja 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja od fašizma,  zahvaljujući izlošcima Muzeja grada Rijeke i materijalima udruge „Mavrica“.  

Projekt je realiziran zbog ostvarenja odgojno – obrazovnih ciljeva školovanja naših učenika,  u suradnji s lokalnom zajednicom,  posebno s gospodinom Mladenom Grgurićem, inicijatorom ovog projekta, gospodinom Ervinom Dubrovićem, ravnateljem Muzeja grada Rijeke koji je ustupio materijale i predsjednicom udruge „Mavrica“ Nadom Paladin. 

Svi učenici naše škole su u sklopu nastave povijesti posjetili izložbu zajedno sa svojim profesorima povijesti. Izložbu su razgledali i mještani Srdoča.

 

Anja Lebarić, školska knjižničarka

 

 

Izložba najzanimljivijih knjiga i mogućnost posudbe treće knjige

Dan dječje knjige

 U sklopu obilježavanja Dana dječje knjige, 2. 4. 2015. godine , u tjednu prije Uskršnjih praznika Mladi knjižničari su pripremili izložbu najzanimljivijih knjiga u školskoj knjižnici. Uz to, učenici su mogli posuditi treću knjigu ( koja nije lektira) za čitanje tijekom proljetnih praznika.  Ova akcija je pokazala kako učenici vole čitati, osobito knjige za slobodno čitanje. Najviše čitaju učenici razredne nastave.

 

Knjižničarka škole Anja Lebarić

 

Radionica povodom Dana šuma, Dana voda i Dana pjesništva

Eko-superjunaci u knjižnici OŠ „Srdoči”

Učenici trećih razreda sudjelovali su u kreativnoj radionici u knjižnici škole, te su grupnim radom obilježili Dan šuma, Dan voda, Dan planeta Zemlje, ali i Dan pjesništva pretražujući enciklopedije i ispunjavajući zabavne plakate točnim odgovorima. Pronašli su i pjesme o okolišu i sami se okušali sastaviti pjesmu ali i svoja obećanja kako će čuvati vode i šume. Kao nagradu ali i podsjetnik na ova obećanja učenici su dobili značke superjunaka, plave za grupu koja se bavila vodom, zelene za šume i Zemlju i ljubičaste za pjesništvo.  Radionicu u knjižnici je pratila ambijentalna glazba šumova oceana, šuma, ptica, delfina ali i sama pjesma bilja priključenih na elektromagnetski stroj koji prevodi elektromagnetske impulse biljke u glazbu. Glazba bilja povezala je našu temu i podsjetila nas da su biljke vrijedna živa bića, kao što su to i životinje i ljudi, te da ih ne smijemo uništavati.

 

Anja Lebarić, knjižničarka škole

 

Obilježili smo

Mjesec knjige

U periodu od 15.10. do 15.11. u našoj školi održavao se Mjesec knjige. Ova manifestacija obilježava se diljem svijeta u svrhu poticanja čitanja. Ovogodišnji Mjesec knjige u našu školsku knjižnicu unio je nove donirane knjige, veselje prve posudbe i izrade straničnika za prvašiće, pobjede na raznim kvizovima za učenike razredne nastave, adrenalin na natjecanjima „Čitanjem do zvijezda“, „Nacionalni kviz za poticanje čitanja“ i „Moja prva knjiga“, nova znanja na radionici brzog čitanja i ugodno druženje s književnicom Melitom Rundek.

Anja Lebarić, knjižničarka škole

Predstava

Miš u knjižnici

                 

 

Dramska grupa škole, pod redateljskom palicom prof. hrvatskog jezika Ane Babić, izvela je kratku ali slatku predstavu „Miš u knjižnici“, dana 6.2.2015.godine . Učenici 1.b i 1.c. razreda u pratnji učiteljica Gordane Vukić i Sunčice Gačić posjetili su školsku knjižnicu. Na izložbenom stolu u knjižnici prigodno smo izložili knjige i slikovnice o miševima i mačkama koje se nalaze u knjižnici.

Prvašići su se već upoznali sa školskom knjižnicom na početku godine kada su primili svoje iskaznice za knjižnicu, posudili prvu knjigu, odgledali igrokaz posudbe knjige, obojali straničnike koje su dobili na poklon i poslušali priču o mišu u knjižnici. Naučili su što knjige vole a što ne vole i kako se treba ponašati u knjižnici, te kako pravilno posuditi i vratiti knjigu.

Ipak, posebno veselje je bilo čuti opet priču „Miš u knjižnici“ oblikovanu u predstavu, ponoviti pravila koja vrijede za knjižnicu na još zabavniji način, od starijih učenika škole. Dramskoj grupi bio je ovo prvi nastup od, nadamo se, mnogih.

 

Anja Lebarić, knjižničarka škole

 

preskoči na navigaciju