preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 680594
Ovaj mjesec: 970
Ovaj tjedan: 433
Danas: 89
Vijesti iz školske knjižnice
Međunarodni dan dječje knjige 2020.
Nensi Čargonja Košuta / datum: 6. 4. 2020. 10:56

Međunarodni dan dječje knjige u našoj se školi već godinama obilježava organizacijom književnog susreta s nekim od renomiranih hrvatskih autora ili prikladnim radionicama, uglavnom u prostoru školske knjižnice.

Ove smo godine zbog izvanrednih aktivnosti morali pribjeći nekom drugom modelu te je školska knjižničarka u tu svrhu izradila digitalnu prezentaciju u programu Adobe Spark i poveznicu na istu podijelila u virtualnoj zbornici i „Knjižnici“ škole na platformi Edmodo, odakle su ju svi zainteresirani kolege učitelji mogli preuzeti i upotrijebiti za svoj nastavni sat 2. travnja kada se ovaj dan obilježava.


[OPŠIRNIJE]OŠ „Srdoči“ po treći put prva na državnom natječaju „Stvarajmo e-kreativno“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 18. 3. 2020. 16:00

 „Stvarajmo e-kreativno“ državni je natječaj za školske knjižnice osmišljen s osnovnim ciljem populariziranja i upotrebe različitih web alata kod oblikovanja prezentacija projekata, izrade stripa, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča. Idejni začetnici i glavni organizatori su kolege knjižničari iz HUŠK-a (Hrvatske udruge školskih knjižničara) Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, a natječaj je ove godine uspješno proveden petu godinu zaredom.

Kao jedina škola u Hrvatskoj koja sudjeluje svih pet godina, ove smo se godine prijavili u kategoriji kreativne prezentacije školskoga projekta, uratkom pod naslovom „Naši BaltazaRI“, koji je nakon zbrajanja glasa publike i triju članova stručnog povjerenstva, unutar svoje kategorije – i ove godine nagrađen 1. mjestom u državi!


[OPŠIRNIJE]Održana županijska razina natjecanja „Čitanjem do zvijezda“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 5. 3. 2020. 20:08

Zahvaljujući ideji i odluci kolega knjižničara osnovnih i srednjih škola Međimurske županije donijete još 2009. godine,  a u suradnji s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara, u školskoj 2019./2020. natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ uspješno je održano desetu godinu zaredom.

Domaćin županijskog natjecanja svake se godine odabire internim dogovorom između škola sudionica te je ove godine po prvi put to bila Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ u Puntu na otoku Krku.


[OPŠIRNIJE]Teatar Oz ponovno u gostima na Srdočima
Nensi Čargonja Košuta / datum: 22. 2. 2020. 12:43

   U organizaciji školske knjižnice u četvrtak, 20. veljače, ponovno su ugošćeni naši stari znanci iz Teatra Oz, „najmanjeg kazališta na svijetu“ koji su odigravši svoju predstavu „Dobro se dobrim vraća“ ovom prigodom razveselili učenike 1.-3. razreda. Zbog brojnosti učenika i ovaj su put tradicionalno odigrane dvije izvedbe.

 


[OPŠIRNIJE]Valentinovo 2020.
Nensi Čargonja Košuta / datum: 16. 2. 2020. 19:36

Dan zaljubljenih i ove je godine tradicionalno obilježen raznim prigodnim aktivnostima i tematskim satovima u razrednim odjelima, ali i školska je knjižnica dala svoj uobičajeni doprinos.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Dan sjećanja na holokaust
Nensi Čargonja Košuta / datum: 29. 1. 2020. 15:44

U znak sjećanja na žrtve nacističkih režima tijekom Drugoga svjetskog rata, u većini europskih zemalja 27. siječnja se organiziraju razne aktivnosti kojima se ljude želi podsjetiti te prikladnim sadržajima educirati učenike i mladež o ovom nemilom razdoblju iz naše ne tako davne povijesti.

Taj datum je izabran zato što je 1945. godine Crvena armija na taj dan oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u najzloglasnijem koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Obilježavanju ovoga dana ove smo se ove godine pridužili i mi te su, na spomenuti datum, učenici 8.a i 8.b razreda u pratnji svoje učiteljice Dee Bukvić Bolanča, u školskoj knjižnici gledali film „Dječak u prugastoj pidžami“, ekranizaciju istoimene knjige Johna Boynea. Po završetku filma  uslijedio i kahoot kvit (koji je za tu prigodu izradila knjižničarka) na temu Drugog svjetskog rata i spomenutog filma, a koji je ujedno poslužio i kao sistematizacija sadržaja sata.


[OPŠIRNIJE]„Čitanjem do zvijezda“ 2019./2020.
Nensi Čargonja Košuta / datum: 15. 1. 2020. 20:32

U srijedu, 15. siječnja 2020. godine, tijekom 4. školskog sata u knjižnici OŠ “Srdoči” održana je ovogodišnja školska razina natjecanja “Čitanjem do zvijezda”.

Ovo je šesta godina zaredom u kojoj naša sudjeluje na ovom čitalačkom natjecanju, inače u organizaciji kolega knjižničara iz Međimurske županije.

Redovito se čita te, u pismenom dijelu ispita, odgovara na pitanja iz triju naslova, obično vezanih za određenu temu. Ove godine čitali su se naslovi:  “Harry Potter i kamen mudraca” (J. K. Rowling), “Zmaj ispod Staroga grada” (Krunoslav Mikulan) i “Nikadgrad” (Jessica Townsend).

Školskom natjecanju je pristupilo šest učenica: Paola Danilović (7.d), Laura Peršić (8.c), Lara Šarić (8.c), Eleonora Ećimović (8.c), Nora Guščić (8.a) i Tia Kapović (8.b).


[OPŠIRNIJE]„Advent u knjižnici“ uspješan i treću godinu zaredom
Nensi Čargonja Košuta / datum: 23. 12. 2019. 22:52

Ovaj autorski  projekt naše školske knjižnice započet 2017. zamišljen je prvenstveno s ciljem  druženja, ali i (drugačijeg) učenja uz zabavu u knjižnici. Glavne autorice i koordinatorice ponuđenih aktivnosti i ove su godine bile knjižničarka Nensi Čargonja Košuta i vjeroučiteljica Margareta Jagatić Gavran, a svoj su doprinos dale i „nove snage“; kolegica Ivana Erak (NJEM) i Leona Lempl (INF) kao tehnička podrška.


[OPŠIRNIJE]„Mladi knjižničari“ u OŠ „Pećine“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 8. 11. 2019. 18:15

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i ove je godine realiziran terenski posjet knjižnici izvan škole te smo u petak, 8. studenog 2019., posjetili specijalnu knjižnicu namijenjenu slijepoj i slabovidnoj djeci u Osnovnoj školi Pećine.

Zanimljiva je činjenica da je ova knjižnica jedina takva specijalizirana knjižnica u cijeloj Hrvatskoj i da, stoga, u njoj rade i dvije stručnjakinje profesorice – defektologinje, voditeljica „knjižnice“ Tanja Šupe i Javorka Milković, koje su ovom prigodom i za nas pripremile cijeli niz zanimljivih i intrigantnih zadataka koje na putu svog životnog obrazovanja i snalaženja u prostoru slijepi i slabovidni svladavaju svakodnevno.


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. rješavan i u OŠ „Srdoči“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 24. 10. 2019. 23:49

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi od ove je godine bogatije za još jednu aktivnost: sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Iako se učenike na uključenje poticalo i prethodnih godina, zahvaljujući ovogodišnjoj temi MHK (Ritam odrastanja) i odabranim naslovima (Jasminka Tihi-Stepanić: Ljeto na jezeru Čiču,  Ivana Guljašević Kuman:  Drugačija i Vlasta Golub: Eva, mala žena), pozivu su se tek sada odazvale četiri učenice koje su u četvrtak, 24. listopada, u informatičkoj učionici pored školske knjižnice, uspješno riješile online kviz.


[OPŠIRNIJE]Susret s književnicom: Nada Mihoković Kumrić
Nensi Čargonja Košuta / datum: 17. 10. 2019. 20:38

Jedna od tradicionalnih aktivnosti koja se u našoj školi provodi već godinama povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.) je i susret učenika s nekim renomiranim hrvatskim književnikom. Prvo takvo druženje ove godine održano je u četvrtak, 17. listopada, a gostovala je autorica Nada Mihoković Kumrić.

Prema prethodnom dogovoru susretu su nazočili učenici 4.a, 6.a i 7.c razrednog odjela u pratnji učiteljica Đurđice Trbović, Irene Ritterman i Lucije Anić te članice Mladih knjižničara.


[OPŠIRNIJE]Prvaši u prvom službenom posjetu knjižnici
Nensi Čargonja Košuta / datum: 6. 10. 2019. 18:08

Već nekoliko godina kraj rujna ili početak listopada tradicionalno je rezerviran za prvi službeni posjet naših najmlađih učenika školskoj knjižnici te je tako bilo i ovaj put.


[OPŠIRNIJE]Srdočani na IV. ČA-čitalnici
Nensi Čargonja Košuta / datum: 29. 9. 2019. 10:07

ČA–čitalnica, natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju održano je četvrtu godinu zaredom, u petak, 27. rujna 2019. godine, u Vijećnici Grada Kastva.


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje slovenskog jezika i kulture u OŠ "Srdoči"
Nensi Čargonja Košuta / datum: 26. 9. 2019. 18:52

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kulturne baštine i Europskog dana jezika, već treću godinu zaredom našu školu posjećuju predstavnici jedne riječke nacionalne manjine.

 

Ove je godine susret upriličen na sam Europski dan jezika, 26. rujna, a ugostili smo predstavnike slovenske nacionalne manjine, tj. članove Slovenskog kulturnog doma „Bazovica“ iz Rijeke.

 


[OPŠIRNIJE]Održan stručni skup "Čakavski jezik u 21. stoljeću"; izazovi i potencijali“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 26. 9. 2019. 11:06

Zahvaljujući ideji, poduzetnosti i entuzijazmu kastavske Udruge Čakavski senjali te pokroviteljstvu Grada Kastva, Primorsko – goranske županije kao i projekta EPK Rijeka 2020, PP 27 susjedstava, u Vijećnici Grada Kastva u ponedjeljak, 23. rujna 2019. održan je stručni skup pod nazivom „Čakavski jezik u 21. stoljeću – izazovi i potencijali“.

Skup je bio namijenjen  učiteljima razredne nastave, učiteljima Hrvatskoga jezika u osnovnim i srednjim školama, knjižničarima, ali i drugim zainteresiranima za ovu tematiku koji su se zaista i odazvali u respektabilnom broju.


[OPŠIRNIJE]Udruga Happy Things Academy i ove je godine s nama
Nensi Čargonja Košuta / datum: 25. 9. 2019. 18:15

U srijedu, 25. rujna 2019. održana je sada već tradicionalna ogledna radionica glume za sve zainteresirane učenike. Besplatnu radionicu u trajanju od 45 minuta održao je Nino Perić, jedan od članova i voditelja Udruge Happy things Academy.


[OPŠIRNIJE]Mlade knjižničarke na Festivalu bibliobusa u Rijeci
Nensi Čargonja Košuta / datum: 10. 6. 2019. 12:38

 U petak, 7. lipnja 2019. u Rijeci je održan (dvodnevni) Festival bibliobusa. U grad su već od tjedna ranije pristizali bibliobusi iz cijele regije i susjednih zemalja, a povod organizaciji ove zanimljive manifestacije je 50. obljetnica bibliobusne službe Gradske knjižnice Rijeka, koja je odlukom Skuštine Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenuta 9. lipnja 1969. U spomen na taj dan, odlučeno je da će od ove godine toga dana biti obilježavan Dan hrvatskih bibliobusa.


[OPŠIRNIJE]Srdočka „Čudnovata istina“ na ovogodišnjoj završnici projekta ČZČN u Zagrebu
Nensi Čargonja Košuta / datum: 31. 5. 2019. 13:52

U srijedu, 29. svibnja 2019. godine, predstavnici naše škole po treći su put sudjelovali na završnici nacionalnog projekta „Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige“, u kinu Tuškanac u Zagrebu. Valja napomenuti da se projekt drugu godinu zaredom odvija uz suglasnost i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja te da su na ovogodišnjoj završnoj svečanosti nazočili predstavnici 21 škole iz cijele Hrvatske, dok ih je ukupno bilo uključeno 37.


[OPŠIRNIJE]Mlade knjižničarke u obilasku riječkih muzeja
Nensi Čargonja Košuta / datum: 19. 5. 2019. 17:23

Dan uoči Međunarodnog dana muzeja, u petak 17. svibnja, skupina Mladih knjižničarki naše škole obilježila je spomenuti dan u velikom stilu posjetivši čak dva riječka muzeja te (u skladu sa svojim primarnim interesom) riječki sajam knjiga „VRIsak“.


[OPŠIRNIJE]Trostruko nagrađeni na natječaju ČA u versin, riči i pinelu 2019.
Nensi Čargonja Košuta / datum: 10. 5. 2019. 11:11

I ovogodišnja 28. Čakavska večer Osnovne škole "Bijaći" iz Kaštel Novog organizirana je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a povodom istih objavljen je IV.  (međunarodni) literarni, recitatorski i likovni natječaj pod nazivom ČA u versin, riči i pinelu.

Tradicionalan cilj natječaja je osvijestiti važnost očuvanja kulturne nematerijalne baštine naše domovine, ali i potrebu njegovanja domoljubnog naslijeđa, kulture i jezika, poglavito čakavskoga narječja.

Tema se svake godine mijenja,  a ovogodišnja je bila „More naše plavo ČA nan život daješ…“


[OPŠIRNIJE]Održana treća sjednica Vijeća učenika
Nensi Čargonja Košuta / datum: 9. 4. 2019. 10:22

Treća ovogodišnja sjednica Vijeća učenika održana je u knjižnici OŠ „Srdoči“ u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine, s početkom u 12:30 sati. Sjednici su nazočili predstavnici i zamjenici predstavnika svih razrednih odjela 1. do 8. razreda, ambasadori TIĆ-a, Nora Guščić i Mateo Andrić, učiteljica Ana Baretić, knjižničarka Nensi Čargonja Košuta, autorski dječji tim slikovnice - učenici 2.b razrednog odjela, pedagoginja Aleksandra Smolić i psihologinja škole Nataša Buzarinov.


[OPŠIRNIJE]Drugašići sa Srdoča na Knjižnoj Booki u Zagrebu
Nensi Čargonja Košuta / datum: 3. 4. 2019. 13:40

   Manifestacija „Knjižna Booka“ zamišljena je kao svečanost knjige i čitanja, a prvi je put organizirana pred četiri godine, otkad se organizira kontinuirano i to na sam Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja). Mjesto radnje je redovito (osim prve godine kada je održana na Zrinjevcu (na otvorenom)), aula Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a glavni i odgovorni organizator je Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Iznimno smo ponosni što smo ove godine po prvi put Knjižnoj Booki nazočili i mi osobno i to čak iz dvaju razloga:

  • Kao pobjednici državnog natječaja „Stvarajmo e-kreativno“ na kojem smo ove godine osvojili 1. mjesto u kategoriji audiovizualne slikovnice svojim „Razigranim maštogradima“ te
  • Kao nagrađeni za najbolji poetski rad u kategoriji učenika 1.-4. razreda na literarnom natječaju „Kanižajada – limačijada“, na kojem je naša učenica Leona Kružić nagrađena 1. mjestom za svoju pjesmu „Parkograd“!

[OPŠIRNIJE]Željka Horvat – Vukelja oduševila (i) ovogodišnje prvašiće
Nensi Čargonja Košuta / datum: 3. 4. 2019. 10:56

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana dječje knjige, na sam spomenuti dan, 2. travnja, ponovno smo ugostili jednu od najpoznatijih književnica za djecu Željku Horvat – Vukelju.

Autoricu omiljenih dječjih slikopriča u školskoj je knjižnici dočekalo stotinjak raspoloženih prvašića koji su se s njom družili tijekom 3. školskog sata (1.c i 1.d razred) i 4. školskog sata (1.a i 1.b razred).


[OPŠIRNIJE]Audiovizualna slikovnica OŠ „Srdoči“ ponovno prva na državnom natječaju „Stvarajmo e-kreativno“
Nensi Čargonja Košuta / datum: 26. 3. 2019. 11:29

„Stvarajmo e-kreativno“ državni je natječaj za školske knjižnice osmišljen s osnovnim ciljem populariziranja i upotrebe različitih web alata kod oblikovanja prezentacija projekata, izrade stripa, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča. Idejni začetnici i glavni organizatori su kolege knjižničari iz HUŠK-a (Hrvatske udruge školskih knjižničara) Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, a natječaj je ove godine uspješno proveden po 4. put zaredom.

Ove smo se godine prijavili u kategoriji audiovizualne slikovnice, uratkom pod naslovom „Razigrani maštogradi“, koji je nakon zbrajanja glasa publike i triju članova stručnog povjerenstva, unutar svoje kategorije – ponovno nagrađem 1. mjestom u državi!


[OPŠIRNIJE]„Složna obitelj“ u posjetu na Srdočima
Nensi Čargonja Košuta / datum: 21. 3. 2019. 12:20

U srijedu, 20. ožujka, našu je školu drugu godinu zaredom posjetila putujuća kazališna skupina Produkcija Z iz Splita te učenike nižih razreda razveselila svojim autorskim lutkarskim mjuziklom „Složna obitelj“.

Povod pozivu i ove je godine bilo obilježavanje Svjetskoga dana kazališta (27. ožujka), što se tradicionalno planira te potom organizira i realizira u dogovoru sa školskom knjižnicom, a predstava se samim naslovom i temom savršeno uklopila i u obilježavanje prethodnog Dana očeva.


[OPŠIRNIJE]Mladi knjižničari u Sveučilišnoj knjižnici
Nensi Čargonja Košuta / datum: 16. 3. 2019. 18:51

Povodom obilježanja Dana hrvatskog jezika skupina Mladih knjižničarki naše škole u pratnji školske knjižničarke je u petak, 15. ožujka 2019. godine, posjetila Sveučilišnu knjižnicu u Rijeci i stalni postav Izložbe glagoljice.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju