2020-01-29 15:44:08

Obilježen Dan sjećanja na holokaust

U znak sjećanja na žrtve nacističkih režima tijekom Drugoga svjetskog rata, u većini europskih zemalja 27. siječnja se organiziraju razne aktivnosti kojima se ljude želi podsjetiti te prikladnim sadržajima educirati učenike i mladež o ovom nemilom razdoblju iz naše ne tako davne povijesti.

Taj datum je izabran zato što je 1945. godine Crvena armija na taj dan oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u najzloglasnijem koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Obilježavanju ovoga dana ove smo se ove godine pridužili i mi te su, na spomenuti datum, učenici 8.a i 8.b razreda u pratnji svoje učiteljice Dee Bukvić Bolanča, u školskoj knjižnici gledali film „Dječak u prugastoj pidžami“, ekranizaciju istoimene knjige Johna Boynea. Po završetku filma  uslijedio i kahoot kvit (koji je za tu prigodu izradila knjižničarka) na temu Drugog svjetskog rata i spomenutog filma, a koji je ujedno poslužio i kao sistematizacija sadržaja sata.

Obilježavanje međunarodnog Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti nastavljeno je i dan poslije, kada su učenici svih osmih razreda u pratnji svojih razrednika te pedagoginje i knjižničarke posjetili Art kino u Rijeci i pogledali „Dnevnik Diane Budisavljević“; najnagrađivaniji film Pulskog filmskog festivala 2019. Ovaj igrano – dokumentarni film je utemeljen na istinitoj priči o Diani Budisavljević, zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistkinji koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata, a zbog njezinih nastojanja do kraja rata od sigurne smrti je spašeno više od deset tisuća djece, od kojih se petero njih (sada već u poznim godinama) pojavljujuu u filmu kao živi svjedoci tih nemilih vremena.

Svima toplo preporučamo i spomenutu knjigu i filmove, a za one koji žele (sa)znati (još) više o holokaustu i Drugom svjetskom ratu preporučamo i slijedeće naslove:

Dnevnik Anne Frank Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank (Pavao Cindrić) Sarin ključ (Tatiana de Rosnay) Tetovirer iz Auschwitza (Heather Morris) Oleg Mandić: posljednji dječak iz Auschwitza (Roberto Covaz)

Kradljivica knjiga (Markus Zusak)

 

Nensi Čargonja Košuta, knjižničarka


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka