2019-12-23 22:52:35

„Advent u knjižnici“ uspješan i treću godinu zaredom

Ovaj autorski  projekt naše školske knjižnice započet 2017. zamišljen je prvenstveno s ciljem  druženja, ali i (drugačijeg) učenja uz zabavu u knjižnici. Glavne autorice i koordinatorice ponuđenih aktivnosti i ove su godine bile knjižničarka Nensi Čargonja Košuta i vjeroučiteljica Margareta Jagatić Gavran, a svoj su doprinos dale i „nove snage“; kolegica Ivana Erak (NJEM) i Leona Lempl (INF) kao tehnička podrška.

Za razliku od prijašnjih godina, službeno svečano otvaranje uz gostovanje srdočkog župnika vlč. Zebe, ove je godine izostalo zbog tada još uvijek aktualnog štrajka prosvjetara, ali sve ostale planirane aktivnosti uredno su odrađene. Posebno nas veseli da se ove godine, među već tradicionalnim događanjima, našlo i ponešto novih sadržaja u kojima je ponovno sudjelovalo gotovo 75% učenika škole.

U ukupno 15 dana održavanja ovogodišnjeg Adventa u knjižnici u ponudi su bili:

Izložba knjiga i drugog fonda na temu sv. Nikole i Božića (postavljena tijekom cijelog prosinca).

Na sam dan sv. Nikole učenici 1.a i 1.c razreda slušali su priču o ovome svecu te pogledali istoimeni crtani film, a potom su bojali prigodne bojanke i/ili izrađivali papirnate figurice ovoga omiljenog dječjeg sveca.

„Hrvatski tradicijski božićni običaji“, predavanje za učenike svih 4. razreda, u dogovorena četiri termina održala je N. Čargonja Košuta. Po predavanju uslijedio je i kviz „Božićni milijunaš“ kojim su učenici na zabavan način provjerili usvojeno. Pitanja je osmislila N. Čargonja Košuta, a moderatorica kviza u dva je termina bila M. Jagatić Gavran.

„Božićna bajka“ Nade Iveljić – obrada i kviz. U dogovorenim terminima svi razredni odjeli 2. razreda obradili su navedeni naslov u knjižnici tako što im je knjižničarka interpretativno pročitala bajku, a oni su svoje aktivno slušanje provjerili kvizom. Najuspješniji su nagrađeni simboličnim darovima, a druženje je završeno gledanjem crtanog filma „Božićna bajka“ i crtanjem likovnih radova s motivima iz priče koji su poslije izloženi na knjižničnom panou.

Čitanje priče „Božićni san“ i projekcije prigodnih crtanih filmova za prvaše bilo je organizirano u posljednjem tjednu nastave, prema dogovorenom rasporedu. Učenici prvih razreda su gledali crtani film „Božićni medo“, a drugaši „Zvončići“ te „Tiha noć“ i „Djevojčica sa šibicama“.

 „Božić po starinski“ (održan 12. prosinca) ishodišni je autorski projekt naše školske knjižnice (ove godine održan po peti put) iz koje se razvio cjelokupni projekt Adventa. Svake ga godine realiziramo uz pomoć članica srdočke udruge „Mavrica“, gđe Nade Paladin i Zvjezdane Kunštek. Na ovogodišnjem starinskom Božiću sudjelovalo je 50-ak učenika 3.a i 3.c razreda koji su, tradicionalno, po odslušanom predavanju o nekadašnjoj pripravi za i o samom slavlju Božića te kušanja tradicionalnih domaćih slastica, sami izradili ukrase za lokalnu smreku i okitili ju.

Voditeljica ovogodišnje kreativne radionice bila je nova vanjska suradnica, Tamara Kovačić Relja, koja je 16. prosinca s učenicima 3.b razreda izrađivala eko ukrase za bor od češera, koji su kasnije bili dio ponude na školskom Božićnom sajmu.

Ovogodišnji novitet bilo je i predavanje kolegice Ivane Erak s temom nastanka najpoznatije svjetske božićne pjesme „Tiha noć“. Održano je u dva termina (4. i 18. prosinca) za polaznike izborne nastave Njemačkog jezika te za zainteresirane učenike 5. i 7. razreda. Nakon prezentacije uslijedio je i prigodan kviz.

„Advent u knjižnici“ 2019. zaključen je projekcijom igranog filma „Orašar“, u tri dogovorena termina (19., 20. i 23. 12.) u kojima su ga pogledali učenici 3.a, 3.c, 3.d, 5. c i 5.d razreda.

Drago nam je istaknuti da je i ovogodišnji „Advent u knjižnici“ iznimno dobro prihvaćen i ocijenjen, kako od učenika, tako i od učitelja, koji su pokazali zavidan interes za uključivanje u ponuđene aktivnosti. Važno je napomenuti i kako Adventu te samom Božiću nije pristupljeno kao izrazito religijskom već (i) kao kulturološkom fenomenu o kojem su (svi uključeni) saznali više no što su prethodno znali; naročito u predavanjima o hrvatskom tradicijskom Božiću ili o nastanku pjesme „Tiha noć“.

Nadamo se da će „Advent u knjižnici“, sa svim svojim sadržajima, i dalje biti tradicionalni projekt kojim naša knjižnica uveseljava učenike i učitelje tijekom cijeloga prosinca.

Nensi Čargonja Košuta, prof. i dipl. bibl.


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka