2019-10-26 09:41:17

Peti put na "Grobničkim jesenima"

U utorak 22. listopada, 50-ak učenika 4.c i 4.d razreda po prvi je put u pratnji svojih učiteljica Tanje Pučić, Vedrane Stanić, pripravnice Ivane Penavić te knjižničarke Nensi Čargonja Košuta uspješno odradilo svoj dan terenske nastave u grobničkom kaštelu.

Bila je to ujedno i peta godina sudjelovanja naše škole u ovome hvalevrijednom programu.

Nakon pozdravnih riječi i kratkog povijesnog uvoda knjižničarke u prostor u kojemu se nalaze, riječ je preuzela tajnica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, gđa Vlasta Juretić, koja ih je podrobnije informirala o povijesnoj važnosti Grada Grobnika i kaštela te svim aktivnostima koje se danas u njemu odvijaju.

Potom ih je povela u obilazak grobničkog Etnografskog muzeja,...

....a po razgledanju istog učenici su podijeljeni u dvije skupine te su jedni u prostoru Galerije moderne umjetnosti sudjelovali na književnom susretu s gđom Vlastom koja ima je čitala odabrane čakavske pjesme i razgovarala s njima o značaju čakavskog jezika kroz povijest, ali i danas u našemu kraju...

...a druga je skupina u atriju kaštela crtala motive eksponata iz Zavičajnog muzeja ili samoga kaštela.

Prije samoga povratka na Srdoče učenici su se još kratko zadržali na grobničkom polju, gdje su razgledali male sportske avione pored otvorenog hangara te uživali u nešto zasluženog slobodnog, neuobičajeno lijepog i toplog vremena na kraju ovogodišnjeg listopada.

Kao i svake godine, valja napomenuti da nekolicini sudionika još predstoji i sudjelovanje na završnoj priredbi Manifestacije u Kaštelu, 7. studenog, kojom ćemo i ove godine zaključiti svoj aktivni angažman na Grobničkim jesenima.

Nensi Čargonja Košuta, knjižničarka


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka