2019-03-16 18:51:13

Mladi knjižničari u Sveučilišnoj knjižnici

Povodom obilježanja Dana hrvatskog jezika skupina Mladih knjižničarki naše škole u pratnji školske knjižničarke je u petak, 15. ožujka 2019. godine, posjetila Sveučilišnu knjižnicu u Rijeci i stalni postav Izložbe glagoljice.

Posjet Izložbi (koja je u ovom prostoru svečano otvorena još 1968. godine), bila je prigoda da se učenici i ovaj put, uz stručno vodstvo knjižničarke Oriette Lubiana, upoznaju s najstarijim spomenicima pisanim na glagoljici na prostoru Republike Hrvatske, a usput su razgledali i izložbu fotografija posvećenu njezinu tvorcu, akademiku Branku Fučiću, koja je postavljena i otvorena jesenas, povodom 50. obljetnice otvorenja.

Između mnogih drugih kamenih, ali i tiskanih glagoljskih spomenika te inkunabula, najveću pozornost svakako je privlačila Bašćanska ploča, najstariji hrvatski pisani zapis na glagoljici iz 1100. g. čiji se originalni primjerak (od 1930.-ih godina) čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 

Po razgledu Izložbe glagoljice skupina je i ovaj put (iako sada u nešto drukčijem sastavu), kao i pri našem prvom posjetu pred dvije godine, dobila uvid u neke od usluga Sveučilišne knjižnice tako što je uz stručno vodstvo knjižničarke Branke Pemper imala priliku vidjeti kako izgledaju i funkcioniraju odjel za posudbu, znanstvena i studijske čitaonice; potom su još sami pokušali pronaći i, uz popunjavanje zadužnice, zadužiti neku jedinicu građe pomoću računalnog kataloga, a za kraj im je nakratko omogućeno razgledati i jedno od inače zatvorenih spremišta građe. 

Djelatnicima Sveučilišne knjižnice još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu te se preporučamo i za dogodine!


 

Nensi Čargonja Košuta, šk. knjižničarka

 


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka