2024-10-28 08:30:36 DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE 2024. Jesen je. Svakog listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje s temom koja najčešće proiziđe od učenika. Gljive tada brali nisu, ali zaključak je bio jasan, naučiti više o gljivama, posebno jestivima. Pozvali smo stručnjake za gljive iz udruge „Ožujka“ koji su nam donijeli mnoštvo svježe ubranih gljiva.
Prikazali su nam jestive gljive, nejestive i otrovne gljive. Bilo je tu i šaljivih naziva, divnih boja i čudesnih oblika. Odgovarali su na mnoštvo pitanja učenika, ali i na pitanja znatiželjnih učiteljica i učitelja. Učenici su mogli i opipati gljive što ih je najviše razveselilo. Učenice osmih razreda imale su zanimljivo i edukativno predavanje za učenike predmetne nastave na temu „Gljive u medicini i halucinogene gljive“.
Na kraju edukativnog dijela svi učenici su mogli kušati zdrava jela pripremljena od gljiva. Pripremali su to učenici uz pomoć svojih roditelja ili roditelja svojih roditelja.
Bila je to prava gozba. Učenici eko skupine nudili su svježe pripremljene omlete sa crnim tartufom ili sa šampinjonima i shiitake gljivama. Naša kuharica, gospođa Davorka je skuhala slasnu jesensku juhu od gljiva. Zahvaljujem na trudu svima koji su sudjelovali i na bilo koji način doprinijeli Marija Jurin, voditeljica Eko skupine |
Osnovna škola "Srdoči" Rijeka |