2023-11-10 09:53:23

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2023.

Ovogodišnje Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo 20. listopada. S obzirom na temu: "Ispod zemlje", učenice i učenici eko skupina viših i nižih razrednih odjela predstavili su na različite načine svo dostupno korijenje, gomolje, lukovice i podanke.

Poučnu prezentaciju „Ispod zemlje“ predstavile su učenice 7. d razreda. Predstavljanje povezanosti/korelacije prirode s matematičkim sadržajima kao što su razlomci, mješoviti brojevi i korjenovanje  zanimljiv način su predstavile učenice 8.c razreda.

Djelić atmosfere s prezentacije za više razrede možete pogledati ovdje.

Učenici i učenice 6. d razreda predstavili  su važnost pojedinog  „blaga“ za naš organizam uz prezentacijski stol zajedno s učenicima 2. d razreda. 

Pripravljali su „zlatno mlijeko“, čaj od đumbira, sok od cikle i naranče. Uz pomoć roditelja, učenici naše škole  su bili u mogućnosti probati  i pite,  kremšnite i mafine pripravljene od batata, kolačiće i torte od mrkve, đumbira. Ušećereni đumbir, slane pite i krekere s porilukom i ljubičastim lukom, variva s porilukom, repom, kao i slatka iznenađenja s krumpirom.

Učenici su rado kušali i svježe korjenasto povrće poput žute i narančaste mrkve, pastrnjaka, rotkvica…

Tijekom sezone rasta dok su uvjeti dobri, biljka sva svoja blaga sprema pod zemlju. U proljeće kad se priroda počne buditi, biljka iz podzemnih dijelova crpi tvari za svoj rast. Mi smo davno otkrili taj čarobni spremnik vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari te ga koristimo u našoj prehrani. Mnogi od predstavljenih korijena i podzemnih stabljika imaju ljekovita svojstva te se koriste u medicini za sprječavanje i liječenje mnogih bolesti i stanja.

Važno je razmišljati „kakvo gorivo u sebe stavljamo“.

Tekst: Marija Jurin

Autor videa: Alčeo Spetić

Priredbu organizirale i realizirale: Marija Jurin, Karmen Radošević, Josipa Žic, Barbara Vranić


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka