2023-11-10 09:53:23 Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2023. Ovogodišnje Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo 20. listopada. S obzirom na temu: "Ispod zemlje", učenice i učenici eko skupina viših i nižih razrednih odjela predstavili su na različite načine svo dostupno korijenje, gomolje, lukovice i podanke. Poučnu prezentaciju „Ispod zemlje“ predstavile su učenice 7. d razreda. Predstavljanje povezanosti/korelacije prirode s matematičkim sadržajima kao što su razlomci, mješoviti brojevi i korjenovanje zanimljiv način su predstavile učenice 8.c razreda. Djelić atmosfere s prezentacije za više razrede možete pogledati ovdje. Učenici i učenice 6. d razreda predstavili su važnost pojedinog „blaga“ za naš organizam uz prezentacijski stol zajedno s učenicima 2. d razreda. Pripravljali su „zlatno mlijeko“, čaj od đumbira, sok od cikle i naranče. Uz pomoć roditelja, učenici naše škole su bili u mogućnosti probati i pite, kremšnite i mafine pripravljene od batata, kolačiće i torte od mrkve, đumbira. Ušećereni đumbir, slane pite i krekere s porilukom i ljubičastim lukom, variva s porilukom, repom, kao i slatka iznenađenja s krumpirom. Učenici su rado kušali i svježe korjenasto povrće poput žute i narančaste mrkve, pastrnjaka, rotkvica… Tijekom sezone rasta dok su uvjeti dobri, biljka sva svoja blaga sprema pod zemlju. U proljeće kad se priroda počne buditi, biljka iz podzemnih dijelova crpi tvari za svoj rast. Mi smo davno otkrili taj čarobni spremnik vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari te ga koristimo u našoj prehrani. Mnogi od predstavljenih korijena i podzemnih stabljika imaju ljekovita svojstva te se koriste u medicini za sprječavanje i liječenje mnogih bolesti i stanja. Važno je razmišljati „kakvo gorivo u sebe stavljamo“. Tekst: Marija Jurin Autor videa: Alčeo Spetić Priredbu organizirale i realizirale: Marija Jurin, Karmen Radošević, Josipa Žic, Barbara Vranić |
Osnovna škola "Srdoči" Rijeka |