2022-10-21 08:11:00 Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje: Sjemenke-sitne, ali bitne! Sjemenke, mala uspavana bića koja u sebi nose život, nama ljudima nose veliki značaj. Polažemo ih u zemlju kako bi narasle biljke kojima smo našli razne namjene. No koliko ih dobro poznajemo? Povodom Dana kruha, to jest Dana zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi organizirali smo projektni dan „Sjemenke – sitne, ali bitne! U četvrtak, 20. listopada u holu škole učenici su mogli upoznati sjemenke i njihovu primjenu u svakodnevnom životu kroz četiri oblika korištenja. Radionice su održali učenici za učenike uz stručno vođenje učiteljica. Saznali su kako ih koristimo za proizvodnju ulja zbog visokog udjela masnoća koje sadrže (laneno, hladno prešano suncokretovo ulje, sezamovo ulje...). Kušali su one koje koristimo pri izradi krušnih proizvoda, juha, salata i slastica kako bi ih obogatili (gorušica, sezam, lan, nar...) te čajeve koji pridonose našem zdravlju (komorač, divlji šipak, lan...). Sjemenke koristimo i kao začine (kim, tonka, kumin, anis...). Neke sjemenke je dobro grickati dok učimo jer su bogate tvarima koje pomažu našem mozgu (bučine golice, suncokret). Učenicima 5., 6. i 7. radionice je održala učiteljica biologije. Učenici 8. razreda su imali prilike sudjelovati u radionici na temu zdrave prehrane te kušati zdrave napitke u suradnji s udrugom Gaia nova i njihovim programom „Samo zdravo“. Značaj sjemenki za naše zdravlje je neupitan. Od davnina se koriste u narodnoj medicini. Pomažu za zdravlje srca, kostiju, mišića, kože, kose, probave. Djeluju na raspoloženje i pomažu nam nositi se sa stresom. Zato čuvajte ta mala živa bića koja hrane sve i pokreću veliki kotač života kakav poznajemo.
Učiteljice Ana Babić, Irina Jakačić, Marija Jurin i Josipa Žic |
Osnovna škola "Srdoči" Rijeka |