2014-10-27 11:41:34

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

22. listopada 2014. u našoj školi obilježili smo Dane kruha  - dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Na stolovima u blagovaonici  bili su izloženi  domaći, lijepo aranžirani krušni proizvodi, razne žitarice, jabuke i drugo  jesensko voće. 

Na panoima  u holu škole predstavljeni su likovni i literalni radovi učenika na temu kruh,  plodovi zemlje i  zdrava   prehrana.

U školskoj knjižnici predstavljena je izložba knjiga o ljekovitom bilju za pravljenje čaja, te plakati o biljkama, čaju i plodovima jeseni.

Plodove zemlje užeg zavičaja u  okviru teme Očuvanje biološke raznolikosti predstavili smo kroz projekt  „Čaj“.

Cilj projekta je  upoznavanje biljaka  primorskog  kraja  koje se  mogu  koristiti za  zdrav napitak  kada smo zdravi i bolesni te upoznavanje kulture  pijenja čaja  kod nas i u drugim zemljama.

Uvodni  dio programa  predstavili su učenici iz 5.d i 7.b razreda.

Na centralnom stolu učenici eko skupine  izložili su  svježe i herbarske primjerke, fotografije i sušene  različite ljekovite biljke primorskog zavičaja od kojih se može pripravljati čaj. Mogli su se i kušati čajevi od  divljeg šipka, lipe, sljeza,  majčine dušice, stolisnika, kadulje i mente uz slasna domaća peciva.

Učenici sa svojim mentorima prezentirali su čajeve koji se piju u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji. Bilo je moguće kušati prave engleske čajeve s mlijekom, crni njemački čaj ili talijasku kamilicu.

Također bile su tu prezentacije o kemijskom sastavu čaja, povijest čaja u svijetu i put do Europe, kao i prezentacija  o poznatoj Bostonskoj čajanci.

Imali smo gošću, gđicu Samantu, djelatnicu trgovine čajevima i začinima "Royal Shop" (Matija Gupca 19/B Rijeka), koja   nas je  poučila o vrstama čaja na svjetskoj razini i  važnosti čaja za zdravlje. Upoznala nas je i s tradicijom pijenja čaja te činjenicom da pojedine vrste čaja razbuđuju, druge smiruju i uspavljuju a većina čuva naše zdravlje.

 Kako se vodom peremo izvana tako se čajem peremo iznutra.

Ovaj projekt završen je  humanitarnim darivanjem kruha i jabuka  udrugama , a darivanje su realizirali predstavnici učenika s vjeroučiteljima.

Koordinatori programa su pedgoginja škole Aleksandra Smolić i učiteljice Marija Jurin i Radojka Prijić.

Zahvaljujemo  svim roditeljima i nonama koji su  pomogli u  izradi kruha i krušnih proizvoda.

Učitelji: M. Jurin i R. Prijić


Osnovna škola "Srdoči" Rijeka