preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 964711
Ovaj mjesec: 3411
Ovaj tjedan: 1023
Danas: 188
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha 2018.
Autor: Nensi Čargonja Košuta, 22. 10. 2018.

Tradicionalna manifestacija Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Dan jabuka ove su godine u našoj školi obilježeni u srijedu, 17. listopada, a pod zajedničkom temom: „Hrana u različitim kulturama“.


Vođeni ovogodišnjom temom, naši najmlađi učenici – prvaši su se prvenstveno inspirirali svojim zavičajem i domovinom te kao „zajednički nazivnik“ svojih krušnih i ostalih proizvoda odabrali primorsku zelenjavu: blitvu, raštiku i bob. Na njihovom se stolu tako našlo mnoštvo proizvoda od navedenih namirnica – od tradicionalnih pita „zeljanica“ i bribirskog prisnaca do zelenih muffina od blitve, namaza i variva od boba, različitih pripravaka od raštike i sl.

Hrvatska tradicija ogledala se i u (krušnim) pripravcima sa suhim mesom, uštipcima s kulenom, pancetom itd., a lijepo je bilo vidjeti i tradicionalne recepte iz šireg nam zavičaja poput istarskih kroštula; pogače, kruhove i pletenice od raznih vrsta pšeničnog i kukuruznog brašna te cijeli niz slatkih domaćih recepata poput orehnjače, makovnjače i sitnih domaćih kolača.

Posebnost ovogodišnjih Dana kruha je bila u predstavljanju različitih svjetskih kuhinja i nekih od najpoznatijih svjetskih recepata koje su svi nazočni mogli isprobati toga dana.

S ciljem promoviranja svoje kulture i hrane ove su nam se godine pridužili i predstavnici Bosne, Srbije, Izraela, Koreje i Kine; a na stolovima se, uz dosad navedeno, mogli naći i pripravci njemačkog i mađarskog porijekla.

 Učenici predmetne nastave s učiteljicama Engleskog jezika pozabavili su se sjevernoameričkom kuhinjom i recepturama američkog Dana zahvalnosti...,

...a učiteljice Talijanskog jezika sa svojim učenicima predstavile su tipična talijanska jela: pizzu te razne vrste tjestenine i tiramisu.

Na bosanskom štandu moglo se isprobati tradicionalne hurmašice, lokumi i burek; na srpskom se nudilo tzv. koljivo – mljevena pšenica s medom i orasima, zeljanica, proja, čvarci, slatko od višanja i trešanja...

te tradicionalna kvasna pogača česnica koja se peče za slave...,

... a naš gost-roditelj, rodom iz Izraela, uživo je pokazao kako se sprema najprepoznatljivije izraelsko jelo – falafel te ga nudio uz tradicionalni bliskoistočni namaz od slanutka – humus.

Najegzotičniji ovogodišnji štand zasigurno je bio onaj korejsko – kineski. Naše gošće za ovu su prigodu spremile i donijele tradicionalne kineske tj. korejske rezance s jajima i povrćem, a gđa Woo, inače Amerikanka korejskog porijekla, donijela je i jednu verziju sushija te tipične američke hot-dogove i tzv. corn bread – kruh sa zrnjem kuhanog kukuruza.

   

Cjelokupna gotovo četverosatna manifestacija bila je dodatno „začinjena“ učeničkim prigodnim recitacijama, prezentacijama i predavanjima o određenim svjetskim kuhinjama i receptima, plakatima s temom hrane u određenim kulturama i sl., a samu manifestaciju svečano je otvorio tamburaški sastav pod vodstvom Emila Mancea.

Kao i svake godine, svi preostali doneseni krušni proizvodi i jabuke po završetku su donirani najpotrebitijim građanima našega grada čime je još jednom pokazano veliko srce i humanitarna nota cijeloga ovoga projekta koju Srdoči njeguju već dugi niz godina i koju će njegovati i dalje.

Nensi Čargonja Košuta, šk. knjižničarka





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju